Поддръжка на сайт на туристическа агенция

Лесната поддръжка на един сайт на туристическа агенция зависи особено много още от самия начин по който е изграден този сайт.

maintman-150x150-1Първо дали е статичен или динамичен – може да изглежда смешно, но по мои наблюдения все още има сайтове и то на големи туристически агенции които са статични и се поддържат от изградилите ги фирми за уеб дизайн. И тези фирми спокойно взимат по 500-600 лева месечна поддръжка на сайта, която включва до 50 нови оферти… Няма да задълбавам колко безмислено хвърлени на вятъра са тези пари, а само ще посъветвам такива агенции възможно най-бързо да си изградят нов динамичен сайт, който ще им позволи спокойно да си наемат човек за поддръжка или фирма за поддръжка, която вече ще им взима на половина от тези пари за два пъти повече работа.

Второ – да приемем, че вече имате динамичен сайт с меню за администриране. Тук вече има един много важен момент – как е изградено това меню, какви функционалности има и дали е изградено конкретно за сайт на туристическа агенция. Работил съм с много сайтове на туристически агенции и портали и повярвайте ми – добре изградения административен екран може да ви спести по 2-3 часа дневно.  Туристическите оферти имат специфични изисквания към менюто, още повече, че има огромна разлика между това да вкараш оферта за хотел или оферта за круиз – и двете изискват два напълно различни административни екрана. Другият възможен вариант е опциите за администриране да са разширени и обогатени до такава степен, че от един и същ екран да могат да се вкарват различни по вид оферти според специфичните им особености.

Трети много важен момент е дали да наемете нов служител който да отговаря за сайта ви, да възложите тази работа на някой от сегашните служители или да плащате на външна фирма.

В първия случай – решението е добро само ако сте голяма фирма и сайта ви изисква промени и качване на нови оферти всеки ден.

Във втория случай – решението е добро ако сте малка/нова фирма и сайта ви служи като визитна картичка и качвате малко оферти

В третия случай се презастраховате, тъй като  повечето фирми предлагат пакети според брой вкарани оферти. – т.е. ако нямате много промени по сайта даден месец плащате малко пари – ако имате много такива – плащате си за свършената работа. Тук разковничето на успеха е да намерите подходяща фирма, която не само да ви предложи добри цени, но и да има опит с туристическия бизнес, а не да ви питат какво е HB или да им обяснявате разликата между ТА и ТО.

Автор: Антон Дойков

www.creativepartners.org