Подредете с вкус всекидневната си

1Добрата декорация на една стая зависи главно от нейната големина и от това, за какво се използва стаята. Обзавеждането на всекидневната може да бъде лесна задача, но може и да се превърне в малък кошмар. Всичко зависи от хората, които ще прекарват голяма част от времето си в нея. Няма нищо по-лесно от обзавеждането на стая, която не се използва. Но ако често посрещате гости или част от семейството ви е в къщи през деня, то задачата се утежнява – деца, животни, знаете как е. И все пак, не е чак толкова сложно. Всичко зависи от вас или вашия дизайнер (ако решите да се доверите на някого).

Формата на стаята е от голямо значение, когато избирате стил на хола. Ако е достатъчно голям, може да го разделите на няколко функционално разделени части – работен кабинет, място за вечери и дори кът за кафе, ако са ви останали няколко квадрата. Друг основен фактор е цветовата гама, използвана в стаята. Внимавайте с избора на цветове, стаята ви от огромно, светло помещение може да заприлича на студено и тъмно място и обратно – малката стая може да бъде доста уютна и топла, с подходящия избор на цветове. Може да отделите малко време и средства за декоративните елементи по стените – картини, снимки, допълнителни осветителни тела. Те придават индивидуализъм на помещението ви.

Добра идея е поставянето на няколко, но малки снимки по стените или една голяма, но на някоя от по-големите стени. Но все пак избягвайте използването на големите снимки и картини. Двуместно канапе вместо триместно ще придаде чувството за обем на стаята. Не забравяйте използването на огледала, те отразяват светлината и придават живот и чувство за пространство в стаята.

Идейте за интериорен дизайн и по-конкретно за декорация на всекидневната се променят от година на година и в по-голямата част от времето са продиктувани от водещите дизайнери. Но не им се предоверявайте – вижте какво предлагат, почерпете идеи от тях, но направете всичко по свой начин. Все пак това е вашата всекидневна. Изобилието от цветове и нюанси е толкова голямо, че е невъзможно да го познавате напълно. Добра идея би било да се запознаете с основните и допълнителните цветове, цветното колело и основните принципи при смесването на цветове. Така ще успеете да импровизирате, при това с много добри резултати.

източник: www.modazadoma.com