Подходящи обувки за планина

Планинските преходи изискват да имате подходяща екипировка за планината, за да може да се изкачвате и преодолявате трудни терени през неблагоприятни атмосферни условия. Подходящите туристически обувки са съществен елемент за защитата на краката ви от външни влияния и за осигуряване на добро сцепление.

Има различни видове планински преходи и терена и средата при всеки един от тях са различни. Вида обувки, който ще носите при всеки един, зависи от типа преход, който ще предприемете. Традиционните високопланински преходи и изкачвания се извършват при много ниски температури, но обувките, които са необходими за ледено катерене например са различни от тези за планински изкачвания, въпреки че и двете се извършват при смразяващи атмосферни условия. При скално катерене пък се изискват съвсем друг вид обувки, все пак ще изкачвате скали.

Какъвто и вид изкачване или преход да предприемете, планината не е място за какви да е обувки или за решения от сорта на “ще изкарам така”. Лесно ще се появят мазоли и мехури заради степента на натоварване, на която ще се подложите, а откритите рани могат лесно да се инфектират. Носенето на неподходящи обувки в студено време може пък да има смразяващи резултати за краката ви. Планинските обувки не са само за удобство, но и за сигурност.

Когато избирате обувки, разбира се по-леките са за предпочитане. Но трябва да вземете под внимание и степента на изолация на обувката и издържливостта и. Новите технологии позволяват производството на леки и същевременно с добри показатели обувки, така че можете да намерите като съчетание най-доброто и от двете.

За изкачване в ниски температури има най-различни видове обувки. Ще ви трябва обувка с вътрешна изолация и може би външна защита от снега и леда. Материалите Thinsulate и Gore-Tex са модерни и качествени и запазват топлината вътре в обувката като предпазват краката ви от влага.

При преходи в по-топло време ще имате нужда от качествени туристически обувки, които да имат добро сцепление на подметката и да са издържливи. Не се скъпете, когато избирате такива, въпреки да си мислите, че и обикновени маратонки ще ви свършат работа. Тези обувки са разработени специално за преходи по неравен и хлъзгав терен.

Еспадрилите за катерене са съвсем различни от до тук изброените обувки. След като повечето време сте окачени за въжета, важно е краката да са колкото се може по-леки, за да може да се движите свободно. Еспадрилите са създадени да имат много голямо сцепление със скалата и в същото време да са много леки.

Какъвто и вид обувки да си купувате, знайте, че е важно те да ви пасват на размер. Ако си ги поръчвате онлайн, проверете на какъв размер отговаря крака ви според таблицата за определяне на размери като си го измерите предварително. Както вече казахме, планината не е място за компромиси, така че не си взимайте неподходящи обувки само заради ниската им цена. Най-важното е да предпазвате краката си и за това си струва да похарчите малко повече, но да сте сигурни, че обувките, които взимате са едновременно удобни и подходящи за терена.