Полезни съвети за здравословен сън

Полезни съвети за здравословен сън

Сънят е една от жизненоважните нужди на човека. Също толкова значима, както са храната и водата. Добрият и пълноценен сън освежава и обновява тялото и духа, зарежда със сили и енергия. А лошият, непълноценен и недостатъчен сън води до редица проблеми – раздразнителност, обща отпадналост на организма, ниска работоспособност, нарушен метаболизъм, разстройства на имунната система, депресия и др.

За да се избягнат тези неприятни и дори вредни ефекти, е нужно да се съблюдават няколко съвсем елементарни и прости правила, но с доказан силно положитлен ефект. Ето някои от тях:

Преди да си легнете, отделете един час за отпускане и релаксация.
Опитайте дълбоко дишане, йога, медитация, тай чи, упражнения за отпускане на мускулите, слушайте реласкираща музика, вземете си топла вана или душ, разменете си масаж с партньора.

Използвайте спалнята си само за сън и секс.
Желателно е стаята, в която спите, да е тъмна, тиха и хладна. Приглушената светлина и не много високата температура ще помогнат на тялото ви да се отпусне и по-лесно да се заспите.

Без ТВ и РС в спалнята
Не се препоръчва да има телевизор и компютър, колкото и да ви харесва мисълта да заспивате вечер докато гледате някой филм. Нека това бъде мястото, на което се освобождавате от всички мисли и тревоги и се отдавате на пълна почивка.

Избягвайте силни стимуланти преди лягане.
Приемането на лекарства, храни и напитки с възбудителен ефект ще ви подействат като дразнител и ще нарушат нощната ви почивка. Затова избягвайте употребата им късно вечер.

Никога не яжте преди лягане!
Приемането на храна късно вечер, непосредствено преди лягане, е лош навик. Но за съжаление е често срещано явление. Това не само, че ще се отрази зле на фигурата ви, но и ще затормози стомаха ви. Той също има нужда от малко почивка през нощта, а поемайки храна непосредствено преди лягане, вие му отнемате тази възможност и го принуждавате да работи и нощем.

Не си лягайте жадни.
Организмът има нужда от вода. Но не бива и да прекалявате с водата и другите течности, за да не се налага да нарушавате съня си, заради ставане до тоалетната през нощта

Лягайте си не по-късно от 23 часа.
За пълното възстановяване силите на организма, са достатъчни между 6,5 и 7,5 часа сън в денонощието, твърдят учените. Според биологичният ни ритъм, най-полезното време за сън е от 23ч. до 5ч. сутринта, а времето от 2 до 4ч. сутринта задължително трябва да обхваща съня.

Спете на твърда и равна повърхност.
Не правете компромиси с матрака и възглавницата си. Не забравяйте, че излегнати на тях, прекарвате близо една трета от живота си. Макар за съвременния човек, изнежен от удобствата и лукса да е трудно приемливо, факт е, че организмът си почива най-добре на твърд матрак. При меките пружини тялото неизменно се огъва, а това се отразява зле на кръвоснабдяването на гръбначния мозък и различните органи, които се оказват притиснати.

Спете разсъблечени.
Това ще позволи на кожата ви да диша пълноценно през нощта, което ще й се отрази много благоприятно. Ако почувствате, че ви е студено, просто се завийте с допълнително одеяло.

Полезно е да се спи по корем. Най-благоприятната поза по време на сън е редуването по корем и на една страна, с няколко обръщания през нощта. Желателно е да не спите на лявата си страна, за да не се притиска сърцето.


Ако не можете да заспите дълго след като сте легнали

Или се събудите през нощта и не можете да заспите след това, станете и отидете в друга стая, докато не ви се доспи отново и едва тогава се върнете в спалнята.

Откажете се от будилника.
Сънят се дели на цикли, които се състоят от две фази – на “бърз” и “бавен” сън с различна дълбочина. Продължителността на тези цикли е средно между 60 и 90 минути. Много е важно да не се прекъсва сънят по време на един цикъл! Затова е най-добре да нагодите биологичния си часовник да ви “събужда” в желаното от вас време. Ако проявите малко повече търпение и спазвате определен график, лесно ще го постигнете.

Събуждайте се по едно и също време всяка сутрин.
Това правило важи и за уикендите, дори и да не сте спали добре. Така организмът ще привикне на определен режим и ще се нагоди към този ритъм. Избягвайте подремването през деня.

Не се излежавайте дълго в леглото.
Няколко минути след като се събудите е добре да станете. Опитайте се да се събуждате и ставате по-рано сутрин. С приятна изненада ще установите, че разполагате с повече свободно време, което от своя страна ще добави нови приятни занимания и положителни емоции, които ще внесат допълнително настроение и удоволствие в живота ви.

Решавайте важните проблеми по-рано през деня.
Така няма носите тревожните си мисли вечер вкъщи и съответно те да попречат на съня ви.

HTML Version:

Text Version:

Полезни съвети за здравословен сън

Article Url: