Полезни съвети за карането на ски

Обичан от любителите на природата, карането на ски е един най-популярните зимни спортове, който не само действа пристрастяващо на практикуващите го, но също така е чудесен начин да поддържате форма докато се забавлявате. Обратно на популярното схващане, карането на ски не е само за онези, които търсят спортна дейност изискваща много енергичност от практикуващия, но е достъпен и подходящ за всеки, който обича да е в планината сред природата, без значение дали е напреднал или начинаещ.

Всяка година скиори от всички краища на страната се тълпят в популярните ски курорти в търсене както на приключения, така и на релаксация и почивка. Щом времето е благодатно на обилен снеговалеж, ски пистите ще са пълни с туристи и търсещи адреналин скиори. Банско, Боровец и Пампорово са сред топ дестинациите в нашата страна.

Карането на ски не е труден спорт. Но начинаещите, които тепърва започват да се учат, може да се окажат разочаровани при опитите си да го практикуват, ако нямат подходяща ски екипировка и не са усвоили основните техники. Повечето започват като се допитват за съвети до познати и приятели, но е добре да помислите за ски учител, особено ако наистина за първи път се качвате на ски. Вземете няколко урока с инструктор, без значение дали ще се присъедините към някоя група или ще го направите индивидуално. Повечето ски са направени да отговарят на стандартните изисквания за пързаляне, завиване, спиране и т.н., за това и повечето уроци в началото са почти еднакви спрямо това на какво учат. Те покриват нуждите на различните хора с различни умения и ниво на подготовка. Някои хора обаче биха предпочели индивидуални уроци с инструктор, на които той ще има възможност да обърне внимание на вашите специфични умения и нужди за подобряването им. Ако имате малки деца и искате те да се научат да карат ски, тогава най-добре е да ги запишете на уроци предназначени специално за деца и които са водени от квалифициран инструктор.

Добре е, ако искате да се научите да карате ски, да мислите малко напред във времето и ако е необходимо да отделите предварително някакви средства, защото има различни разходи, които трябва да вземете под внимание. По принцип може да вземете под наем основното оборудване като ските, щеките и ски обувките. Но въпреки това, ваше задължение е да си осигурите другата необходима екипировка като ски яке и ски панталон, шапка, ръкавици, ски маска. Лесно и достъпно е да си ги купите от някой онлайн магазин или от магазините в курортите. Един от начините да намалите разходите е като ги вземете назаем от приятели, вместо да си купувате нови.

Ще трябва също да си вземете и карта за ски съоръженията. Има варианти за дневна карта, седмична или дори сезонна. Разбира се, колкото за по-голям период е картата, толкова по-изгодно излиза като цена, но вие най-добре може да прецените колко често мислите да карате и кой вариант ще е най-удачен за вас.

И накрая помислете за транспорта. Както за това как ще отидете до курорта, така и как ще се придвижвате в него. Ако нямате кола, няма да ви струва скъпо да идете до там с влак или автобус, но за придвижването вътре из самия курорт, помислете преди да хващате такси. Или най-добре питайте предварително каква ще е цената да стигнете до там до където искате, за да не останете неприятно изненадани.

Колкото повече фактора в от подготовката вземете предвид преди да тръгнете, толкова по-малка е вероятността за неочаквани изненади и ще може да се отпуснете и концентрирате върху карането на ски и почивката.