Почивка в гр. Лагос – Нигерия

Съпругата ми и аз получихме (като дар от съдбата) прекрасния шанс да посетим Африка и то не къде да е, а Нигерия, която е най-гъсто населената държава от така наречената Черна Африка. В началото не всичко започна добре – още по пътя към летището се оказа, че жена ми е забравила самолетните билети и се наложи с рязък завой, доста нерви и превишена скорост да спасявам пътуването от провал. Слава Богу, успяхме да се качим на борда на Alitalia – готови за дългия полет и предвкусващи изненадите на непознатото. А то ни грабна още със слизането от самолета – с безбройните шумни тълпи, крещящи реклами, шарени пазари и какво ли не още – да не забравяме съсипващата влажна жега, освен ако не духа топлият сух вятър – харматан. Докато стигнем до къщата на нашите домакини, единствената ни мечта беше да се изкъпем и да заспим.

Но лошото минава бързо и от следващия ден самоотвержено се впуснахме да изучаваме това, толкова различно от всичко видяно досега, кътче от планетата – Лагос. Потопихме се изцяло в горещия африканския бит, нигерийските ритми и колорита на местното население. Няма да споделям мнения за природата и т.н., които има във всяка туристическа брошура. Ще спомена само нещата, които действително ме впечатлиха и като човек, и като страстен рибар. Първото беше ловът на баракуда – изключително опасен, особено когато рибите бяха над 2 метра. Рибарите твърдяха, че много нападения приписвани на акули, всъщност са причинени от баракуди. Освен превъзходния вкус и незабравимата борба – видът и е достоен за снимка – с двойната си горна челюст, между които влиза долната тя прилича на изънземно древно изкопаемо.

Другото изненадващо събитие беше едно погребение с много музика, танци, оркестър – като българска сватба, дори и пари събираха – да ги погребат с покойния. Тази веселба бе заради факта, че човекът е умрял както е редно – на подходяща възраст, преди синовете си и в завидно материално благополучие. Интересно е, че в Нигериа местните вярвания и култове са заявени сред 15% от населението срещу 27% христиански и доста повече мюсюлмански (според официалната статистика).

Неусетно дойде време за връщане у дома и заедно с това още по-приятна изненада. Приятелите ни бяха направили резервация на самолетни билети по перфектен летателен план – с British Airways до Лондон, от там с Air Malta до Малта, където останахме 3 дни в приятен хотел, после излетяхме за Атина на борда на Alitalia, разгледахме и там каквото можахме и се прибрахме в София доволни като хлапета, получили всички афро-европейски лакомства на куп.

HTML Version:

Text Version:

Почивка в гр. Лагос – Нигерия

Article Url: