Проблеми на кризата – Как да си търсите вече просрочени задължения?, Част II

просрочени задължения

Организирайте се Създайте си ред как да организирате информацията, така че всичко да ви е под ръка и да може да правите справка веднага. Ще ви въртят много, ако се обадите за пропуснато плащане и ви отговорят „ние сме платили тази фактура вече”, а вие да не може да проверите информацията и уверено да заявите „в момента гледам движението по сметката ни и файла на вашата поръчка и такова плащане няма. Бихте ли ми казали номера на транзакцията, да не би да е станало объркване?” Проверявайте сметките

Освен да ви е добре подредена документацията, трябва и да следите сметките редовно за просрочени плащания. При появата на такива задействайте план за събирането им. Колкото по-бързо, толкова по-добре. Не трябва да оставяте впечатлението, че може да ви мотаят или че няма да забележите пропуските.

Определете човек Важно е някой конкретно да отговаря за плащанията и да подсеща клиентите за задълженията им. Според ситуацията това може да е специална агенция или просто друг човек в офиса, който не е „лице” на бизнеса. Дистанцирайте се

Ако клиент ви се обади с коментари или оплаквания за подсещащите телефонни обаждания, отговорете „ Благодаря, че се обадихте. Ще проверя във счетоводството как стоят нещата и вярвам, че ще може да се уреди.” Това дистанциране е важно, за да поддържате различен имидж в съзнанието на клиента.

Направете си план
Как точно ще процедирате ? Съгласувайте плана си с адвокат, така, че да сте максимално добре подготвени и да нямате пропуски, ако се наложи съдебно дело или решите да се обърнете към агенция.

Документирайте
Създайте си подходящи системи за отбелязване на предприетите действия по ден и час с кратки бележки за постигнатото – телефонни обаждания,  писма, посещения, предупреждения, уведомления… Всичко това може да ви помогне, ако нещата не се развият във ваша полза и се наложи да се обърнете към съда.

Дайте шанс
Постарайте се да разберете причините за закъснението. Понякога може да става дума за небрежност, лоша организация или липса на комуникация в отсрещния офис и едно обаждане да е достатъчно, за да се уредят нещата. Може и да има сериозни проблеми насреща. Може и просто да си имате работа с некоректни клиенти. Така или иначе, запознайте се с обстоятелствата преди да прецените как да действате – за да си получите парите, ще трябва да се съобразите с тях.

Дръжте се професионално
Не заплашвайте, не си изпускайте нервите. Направете си план и го следвайте. Запазете спокойствие и се постарайте позицията ви да бъде ясна и представена в писмен вид, по телефона, а когато е необходимо и очи в очи. Ако решите да ги посетите в офиса – направете го без предупреждение, но се дръжте на ниво.

Потърсете компромис
Ако клиентите, които ви дължат пари са в сериозно затруднение, но имат желание да си върнат задълженията, може би по-добрият начин да си вземете парите е, да сте отворени към алтернативно споразумение за плащанията. Особено, ако преди това не сте имали подобни проблеми с тях. Бъдете гъвкави. Преценете колко ще ви струва да си търсите парите с агенция или през съда. Колко време може да отнеме това? И вижте как може да използвате наличната добра воля за да постигнете по-реалистично споразумение. Дали 6 месечно разсрочено плащане на 80% от парите (примерно) в крайна сметка няма да ви свършат повече работа от 100% след 2 години и куп съдебни процедури?

Бъдете категорични
Поставете въпроса пред възложителя на проекта директно. В особено добра позиция ще сте, ако имате шанса да го направите преди критичен етап от изпълнението на проекта. Дайте да се разбере, че може да ви се наложи да спрете работа по проекта, ако не мине плащането, за да не потъне вашия бизнес покрай поръчката.

Не се отказвайте
Ако някой ви каже, че ще ви плати фактурата в сряда, проверете в края на деня дали има плащане и ако не – обадете се отново. Ако вие не сте организирани и не следите нещата, нередовните платци ще го използват срещу вас със сигурност. Ако тази стъпка от плана ви не работи – минете към следващата.

Потърсете си правата
Ако усилията на сътрудниците ви да решат проблема се окажат напразни – потърсете си правата чрез съда. Но пак, информирайте се и преценете колко пари, време и усилия си струва да влагате, за да си върнете сумата и какви са шансовете ви да го постигнете. Има ситуации, в които ако насочите усилията си другаде, ще получите по-добра възвръщаемост.

Автор: Деница Стоева

denicaВ поредица от статии Деница Стоева споделя интересни търговски практики и находчиви идеи от Нова Зеландия специално за читателите на oborudvane-magazini.com. Повече материали на Деница, четете в личния й блог http://natisparite.com/

Article Source

rating_off-9rating_off-9rating_off-9rating_off-9rating_off-9 (Няма гласове)
loading-1-3 Loading …

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox