Програма Аполо: Сатурн 5 и Лунните модули

apolo-11-saturn-51

На 16 юли 1969 година ракетата Сатурн 5 извежда успешно в орбита космонавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Четири дни по-късно спускаемият апарата Ийгъл (анг. Орел) успешно каца на Луната. Нийл Армстронг е първият човек в историята на стъпил на Луната.

Днес попаднах на горната снимка, която показва колко огромна и внушителна е била ракетата Сатурн 5. Извисявала се е на 111 метра. За програмата Аполо и по-конкретно за Аполо 11 мисля да напиша статия по случай 40-годишнината от кацането на Луната (20-юли).

Реших да дам старт на темата, тъй като преди малко бяха публикувани снимки от ЛРО (Lunar Reconnaissance Orbiter или LRO), който картографира Лунната повърхност (включително и районите на кацане на различните лунни модули от програмата Аполо). С изстрелването на ЛРО на 18 юни 2009 година е дадено начало на програма за завръщане на астронавти на земния спътник няколко десетилетия след програмата Аполо.

Забележете, че Аполо 13 липсва. Това е първият космически кораб, претърпял авария извън земна орбита и успял да се завърне благополучно на Земята, след обиколка около Луната. От там и познатото радиосъобщение Houston, we’ve had a problem („Хюстън, имахме проблем“).

снимки: НАСА, ЛРО

Автор: Българския блог за наука и нови познания

HTML Version:

Text Version:

Програма Аполо: Сатурн 5 и Лунните модули

Article Url: