Профилактика на охлаждането на лаптоп

Не рядко охлаждането дори на най-скъпите, и сравнително скорошни модели лаптоп и да започнат да работят на пълни обороти и да издават особени, неприятни звуци. Това в повечето случаи означава, че лаптопът има затруднения с охлаждането, което обикновено се дължи на засмукването на много прах .
Също като компютърните конфигурации, ноубуците могат да съберат големи количества прах. И понеже в лаптопа всичко е окомплектовано на толкова малко пространство, прахта е дори по-зловредна. Ако охлаждането трябва да работи постоянно на максимални обороти, зависи само от времето преди лаптопът да почне да загрява много, забива и е много възможно да спре напълно.За щастие този проблем не е сложно да бъде отстранен. Всичко нужно е отвертка и флакон със сгъстен въздух или неголям компресор.Изключете лаптопа, отстранете зарядното и обърнете лаптопа. Погледнете как са разположени отворите на охлаждането – до тях би трябвало да се намира малък капак за достъп. Отвийте винтовете на капака и го махнете – охлаждането би трябвало да е директно под него. Имайки предвид модела на ноутбука, този процес би могъл да е друг, но почти всички съвременни лаптопи имат директен достъп до вентилатора.Сега е време да издухате натрупалата се прах – препоръчително на открито. Продухайте перката на малки промеждутъци от различни посоки, опитвайки се повечето продухвания да бъдат в посоката на въздушните отвори. Ако ползвате компресор, настройте го на ниско налягане и не приближавайте дюзата прекалено много. В крайна сметка не искате нещо да се повреди.След като сте продухали всичката прах, която виждате, поставете капака на охлаждането и батерията на местата им, след което включете лаптопа. Би трябвало сега да работи доста по-безшумно и на по-слаба температура от преди.

Ако лаптопът ви е по-стар от година, вероятно също се нуждае от същата профилактика. Ако все още е в гаранция или ви е страх нещо да не се случи, за по-сигурно го занесете в сервиз.