Публикуване на обяви в интернет

В началото на търговията, обмяната на стоки и услуги се е случвала главно на пазара в центъра на града, където всеки който иска да предложи нещо идва и излага своята стока. Клиентите също идват на място и покупка-продажбата се извършва на момента, което е голям плюс. Минуса е че търговия може да се извършва само веднъж в месеца или седмицата, трябва да пътуваш до мястото на събитието, за да участваш в него.

След това се е зародила каталожната търговия. Тази търговия се говори, че е започнала по времето на появата на първите влакове. Умели търговци са се усетили и са направили каталози, които са отставили по всички спирки на влаковете. Когато някои се интересува от нещо, той може да погледне на спокойствие продукта си в каталога и след като си хареса един или повече продукти да си поръча с телелграма. От своя страна търговеца при получаването на поръчката, ще набави стоката и ще я достави на клиента при следващият курс на влака по линията. В нормалният случаи това отнема около седмица, което е минус. Другият минус е че каталога е фиксиран, продуктите в него също и не се сменят често може би веднъж на година. Все пак този модел е по-добър от предният, защото клиента има информация какви са продуктите през цялото време и може да поръча, когато избере подходящият. Може да получи стоката си, каквато и да е от каталога, до максимум няколко седмици от момента на поръчката. Избора се увеличава, тъй като в един каталог може да се поберат много повече продукти отколкото на една сергия, както се намалява разтоянието, което трябва да се измине да се получи стоката.

В днешно време вече голяма част от предлагането и продажбите се извършват online. Има 2 начна, или чез online магазини, или чез сайтове за обяви. Предимството на online търговията е че избора на изложените стоки е огромен,  този избор може веднага да бъде променен, ако някоя стока свърши в наличност или се появи нова. Когато купувача има интерес може веднага да поръча и да получи стоката на домашния си адрес по куриер с наложен платеж. По този начин избора се увеличава, както и скоростта на покупката и удобството на получаване.