Пушим за последно без глоба и полиция

650 инспектори, когато се наложи придружавани и от полицаи, ще проверяват дали се спазва законът да не се пуши в заведения и на публични места. Забраната влиза в сила от 1 юни. Днес пък е Световният ден без тютюнев дим. Това съобщи здравният министър Десислава Атанасова.

Санкциите не са никак малки – стигат до 10 хил. лв. за нарушаване на забраната да се пуши на закрити и някои открити обществени места, напомни министър Атанасова

в ефира на Нова телевизия. Тя обеща, че с парите от глобите ще се попълва бюджетът на здравното министерство за по-важни неща. По думите й хората без проблем ще подават за проверка личните си карти, дори когато няма полицай до здравния инспектор и не са длъжни да го правят. В подкрепа на думите си Атанасова посочи, че само миналата година са били глобени 950 физически лица, което доказва, че предоставянето на личната карта на проверяващите не е проблем.

„Днес е световният ден без тютюнев дим. Тоест можем да започнем от днес без тютюнев дим, да не чакаме санкцията на закона, която е от утре.

От утре не може да се пуши на закритите обществени места и на някои открити. Но всички хора могат на открито – в летни градини на ресторанти, да пушат спокойно. Мисля, че законът ще се спазва. От утре всички здравни инспекции в цялата страна тръгват на проверки“, коментира Атанасова, като призова хората да спазват закона, за да не стигат до санкции.

Министърката на здравеопазването си призна, че все още пуши по няколко цигари на ден, което отдава на навик, натрупан в годините, но в министерството, където пушенето е абсолютно забранено, не си позволява за пали цигара.

и София се включи в днешния Световен ден без тютюн, обявен от Световната здравна организация. В две „бездимни“ шатри, разположени в градинката пред Народния театър

от сутринта до вечерта всички хора ще имат възможността безплатно да измерят своите белодробни показатели, като витален капацитет, еластичност и количество въглероден монооксид в издишан въздух, без значение дали са пушачи или не.