Пясъкоструене

Терминът Пясъкоструене се дължи на използването на пясък в процеса на обработка на повърхности. Процесът на почистване протича както следва: пясъкът по различни начини се подава в пясъкоструйна дюза, в която се осъществява ускоряването на пясъчните частици и след това се изхвърлят върху почистваната повърхност.

За пясъкоструене се използва обикновено Кварцов пясък. Той е най-евтиният избор в сравнение с другите абразиви – метални сачми, металургична шлака, стъклени топчета, плодови костилки и др. Качеството на кварцовия пясък се оценява по съдържанието на силициев диоксид SiO2 . На практика максималното процентно съдържание на SiO2 клони към 99,2 % и се счита, че такъв пясък е достатъчно здрав за да почиства метални повърхности – зърната не се чупят лесно при удар върху почистваната повърхност и в отделни случаи е възможна повторна употреба на пясъка.

С такъв Кварцов пясък се почистват от ръжда и се подготвят за боядисване метални конструкции – мостове, цистерни, халета, автомобилни шасита, детайли, джанти и др. За почистване на повърхностите в дълбочина се използват по-едри частици пясък – например 0,63мм, 0,8 мм, 1,0 мм. За по-фина обработка на повърхността се използват по фини зърна – 0,16, 0,25, 0,4 мм. Така се почиства само най-горния слой и не се сваля излишен материал от детайла. Особено подходящ е за почистване на автомобилни джанти и други детайли от ходовата част на автомобила.

Кварцовият пясък с по-ниско съдържание на SiO2 се използва за почистване на по-меки повърхности, като фасади на сгради, паметници и облицовъчни камъни.

Кварцов пясък и допълнителна информация може да намерите на сайта – http://www.q-sands.com/i.php/kvarc_pqsak.html

Оборудване и принцип на действие на пясъкоструйните апарати

Класически начин под налягане. Този метод е много разпространен поради своята простота, яснота и ниски разходи за оборудване. Процесът на пясъкоструйна обработка в класическия вариант може да бъде описан по следния начин:

Сухият абразив се насипва в херметичен контейнер. В контейнера се подава свръхналягане, което придвижва пясъка през регулиращия клапан (затвор). В същото време по обходен маркуч (така наречената въздушна линия) се доставя сгъстен въздух. След това абразивният материал, преминавайки през пясъчния клапан, попада в смесителната камера, където става смесването на абразивния материал със сгъстения въздух. Това е необходимо за да се гарантира, че абразивът е флуидизиран („втечнен”), защото сам по себе си не е течност и не може да премине през маркучите, където ще предизвика задръствания и запушвания. Вече във „втечнено” състояние пясъкът се придвижва по маркуча към накрайник с дюза, където се осъществява ускоряването на абразивните частици в стесняващата се част на дюзата и изстрелването им върху почистваната  повърхност.