Разкрития пост фактум – кому са нужни?

Абе, защо като им дръпнат кокъла, почват да плюят змии и гущери? Ама всичките, без изключение. Наблюдавам ги от години – всякакви отговорни фактори – от най-високо до най-ниско ниво. Докато са там – в гювеча, си трайкат, после почват да плюят.

Та така и с днешните “разкрития” на бивши вече агенти от ДАНС. Каквото и да кажат сега, аз лично няма да им повярвам. Защото се опитват да ми се направят на морални, а не са такива. Ако бяха такива, щяха да кажат за далаверите и нередностите, още докато бяха там – в гювеча, както казах. Сега е малко късно и звучи нелогично.

Всъщност логиката е ясна – да натопим, когото можем, щом на нас са ни дръпнали кокъла. Деба и кокъла…

Цитирам БГНЕС, за да не си помислите, че си измислям:
„Служител на ДАНС, който е бил уличен във финансови злоупотреби и е работил за чуждо разузнаване, е бил възстановен на служба след връщането на Цветлин Йовчев в ДАНС, заяви Рашко Заяков, бивш директор на Контраразузнаването, след като докладва случай на корупция в ДАНС пред председателя на Парламентарната комисия за борба с корупцията Яне Янев, предаде репортер на БГНЕС. В момента хората, които са били разследвани за злоупотреби в ДАНС, се завръщат с желание за реванш, заяви Заяков. В момента в ДАНС, според него и колегата му Велин Хаджолов, бивш ръководител на ОСА в ДАНС, продължават да работят хора, зависими от икономически групировки и чужди разузнавания, които работят в ДАНС и не се прави нищо по случая.”
Значи, при което и да е правителство, да работиш за чуждо разузнаване си е чиста държавна измяна, а щом знаеш за подобно нещо и си траеш, ставаш съучастник. Никакво оправдание с Тройна или каквато и да е коалиция не важи. Заяков и Хаджолов да не се правят на герои със задна дата.

По-нататък, пак по БГНЕС:
„Корупцията оказва влияние върху работата на ДАНС и тя не работи на пълни обороти, заяви Заяков. Зависимостите са чисто финансови и засягат служители на ръководно ниво в ДАНС, но за да бъдат изчистени те, трябва органите да си свършат работата, заяви Заяков и уточни, че оставката му е свързана с неразбирателство с новия ръководител на ДАНС.”
Е, с това трябваше да започнете, момчета – парите са в основата на всичко. Корупция, корупция, корупция – на всички нива… И за какви „служители на ръководно ниво в ДАНС” говорите, нали и вие сте от шефовете?! (единият – на контраразузнаването, другият – на ОСА, каквото и да означава това – бел. ред.) Или понеже не си получихте пая, сега ревете по медиите?

Не ви вярвам. Тия ваши „разкрития” не са нито морална, нито гражданска, нито политическа, нито… никаква позиция. Това е мижитурщина, имитация на нещо, което даже не знаете как изглежда.

Но както казах в началото – не сте нито първите, нито последните, които щом изпуснат кокъла, почват да хленчат в публичното пространство и да правят „разкрития” на килограм…

Маруся Панковска, гл. редактор на електронен вестник “Писна ни!”