Разлиствай с докосване

Все по-често чуваме по-старите поколения да казват, че младите четат книги рядко. Те висят в „Интернета“ по цял ден и цяла нощ, като потъват в илитератна дупка, забравяйки да пишат правилно и губейки ценни знания, които могат да бъдат извлечени само от книгите. Тук обаче всеки добре запознат младеж би се възпротивил. Интернет и модерните компютърни технологии предлагат доста по-богата база данни, от почти всяка библиотека. Информацията е лесно достъпна, и в общия случай безплатна.

Точно поради тези причини се заинтересувах от електронните четци. Амазон и техният Kindle са едно от топ въведенията за „дигиталния“ читател. Четенето никога не е било толкова лесно и удобно. Естествено правата върху книгите си остават и те се разпространяват срещу определена цена, но тя обикновено е по-ниска от пазарната за хартиено издание. Друг фактор обаче ме насочи към конкурентни продукти. Независимо че Kindle предлага web браузер, може да се изпита неудобство от факта, че направлението из сайтовете се изпълнява трудно, при липсата на touch screen. Точно за това се разрових из интернет и ми попаднаха купища различни продукти. От китайските имитации на iPad до странните tablet-и на Prestigio. Цените им варират, но качеството е съмнително, защото честно да си призная не съм готов да се доверя на предлаганите продукти от незнайни компании. И все пак, посредством краткотрайно проучване достигнах до нещо което ме заинтригува. Reader I е устройство предлагано на българския пазар, на достъпна цена и с доста разнообразни функции. Електронните книги се четат през специализирана от операционната система (Android) програма, Aldiko Book Reader, която дистрибуторите представят като много удобна и user-friendly. Тук трябва да отбележа, че специално впечатление в продукта ми направи факта, че освен дигитален четец, той има touchscreen, Internet Browser, Office пакет и всички други приложения предлагани от пазара на Android и не на последно място е на изключително атрактивна, за мен, цена.

Сайт – http://www.reader-i.com

Продължавам с търсенето, пък в крайна сметка ще се допитам и до фирмата за какво става дума и дали може да го видя, защото око да види, ръка да пипне, винаги казва Българина. А до тогава оставям заключенията за вас.