Различните видове тенис кортове

Кортовете за тенис са стандартни по размери, но се различават значително по отношение на материала, от който са изградени. Правилата в тениса диктуват дължината, широчината и мястото на линиите по корта. Но кортовете имат различна повърхност и могат да бъдат както външни, така и вътрешни. В тази статия ви представяме основните аспекти на кортовете за тенис и различните видове настилки.

По правило кортовете за тенис са 23,77 метра на дължина и 8,23 метра широчина за мачове на сингъл и 10,97 метра за мачове на двойки. През средата на корта, успоредно на основните линии, е прекарана мрежа, която го разделя на две равни половини. Мрежата има височина от 1,07 метра в двата си края и 0,914 метра в центъра.

Настилката, с която е покрит корта за тенис може да се различава много по отношение на състава си. Различните настилки имат различни характеристики, което се отразява на модела на игра. Основните настилки са тревна, керамична и твърда. Освен това кортовете може да имат и синтетична повърхност, като биват покрити с нещо като изкуствен мокет.

Най-първите игри на тенис са се провеждали на тревна настилка. Докато кортовете с такава настилка все повече намаляват, има турнири, като най-престижния в света – Уимбълдън, които все още се провеждат на трева.

Тревната настилка се смята за бърза настилка, тъй като топката се движи по-бързо отскачайки от нея. Обикновено обаче топката остава ниско и близо до земята. Заради бързината на корта и ненадежността на отскачането на топката, разиграванията обикновено са кратки и много важна роля играе сервисът.

Керамичната или червената настилка е по-бавна. Съставена е от натрошени тухли и керемиди, които се стриват и пресяват. Могат да се използват и други материали и в някои случаи настилката може да има зелен или син цвят. Откритото първенство на Франция се играе на червени кортове, а често използваната в САЩ зелена настилка е съставена от смесица от натрошени камъни, гума и пластмаса. Тази настилка още е известна и като „Хар-Тру”. Както вече споменахме, керамичната настилка се смята за бавна, защото топката отскача по-бавно от нея.

Твърдите настилки за кортове са също по-характерни за САЩ и са другия вид бърза настилка. Съставени са от асфалт, бетон или покрит цимент. А в някои случай се полагат слоеве полиуретанова гума и фибростъкло. Такова покритие е характерно за Откритото първенство на Австралия. Топката отскача бързо и на високо и тъй като отскокът и е предвидим, играчите използват различни тактики в играта си. Типично агресивната игра е за предпочитане в такъв случай.

В допълнение ще кажем, че тенисистите играят и на закрити кортове. Това се прави най-вече през зимния сезон. Закритите кортове са съставени от бетон, а в някои случаи са покрити и със синтетичен материал, който имитира трева. Като цяло закритите кортове имат най-бързата от всички видове настилка. На професионално ниво играта на закрити кортове изисква силни и експлозивни сервиси и светкавични рефлекси от страна на тенисистите.