Рафтинг

Рафтингът е отличен начин да накарате сърцето си да ускори малко оборотите. В последните 30 години рафтингът доби голяма популярност. Хората започнаха да се събират на групи – семейно, приятелски и дори да организират фирмени тийм-билдинги, за да опитат от това невероятно изживяване. Спускането с лодка по бързеите на реките е безспорно голямо забавление, което носи със себе си много адреналин.

В същността си, рафтингът се състои в това да се спуснеш с надуваема лодка по бурните води на реката. Тези бурни води се наричат бързеи. Бързеите се образуват в следствие на три фактора – стесняване, наклон и препядствие. Водата обикновено тече надолу под действието на гравитацията. Когато коритото, по което тече се стеснява някъде, това я кара да увеличи скоростта си. Скоростта, с която тече също се увеличава и с увеличаване на наклона, а препядствията по пътя и карат водата да се разбива в тях и ги заобикаля като потока намира най-добрия начин да следва гравитацията. Всеки един от тези елементи образува бързеи и водата започва да се пени и се оформя бурно течение. Целта е да преминете през тези препядствия без да бъдете обърнати във водата.

Бързеите са категоризирани в шест категории. Категория 1 е спокойна река без никакви бързеи. От там нататък категориите се увеличават с увеличаване на бързеите и Категория 6 е такъв участък от реката, по който е или невъзможно да се спуснеш, или за да опитате да го направите трябва да сте наистина голям професионалист. Повечето рафтинг спускания се извършват във води с Категория 3 и 4, където те са толкова бурни, че да изпитате вълнението от спускането, но все пак рисковете да са ограничени.

Рафтовете или лодките, с които се пускат по реките са обикновено големи и здрави. Те поемат между 6 и 12 човека, които са разпределени по равно от двете страни. Водачът е човека, който стои отзад и управлява лодката, а всеки от пасажерите е снабден с гребло и той гребе на мястото, на което се намира.

Рафтингът е опасен спорт и сигурността е от първостепенно значение. Всички хора, които го практикуват трябва задължително да носят спасителни жилетки и каски. Падането във водата може да е често срещано в зависимост от състоянието на реката. Точно за това не трябва да има човек, който не може да плува.

Има хиляди реки по цял свят, които са подходящи за рафтинг. Обикновено хората наемат професионалисти, които да ги водят и направляват докато се пускат по бързеите. А професионалистите, освен че са запознати със всички необходими мерки за безопасност, те познават добре и реката.