Регистрация на ООД/ЕООД с начален капитал 2лв. ?

От доста време се шуми покрай промените в „Търговския закон“, относно регистрацията на фирма с по – нисък начален капитал. Имаше проекти досегашния капитал от 5000лв. да бъде намален на 500лв., а след това и на 2лв. Но дали фактически се прие закона? Отговорът е ДА.  С 82 брой на държавен вестник от дата 16.10.2009 се обнародваха промените в закона. Съгласно промяна на чл. 117 числото 5000 се заменя с 2, така началния капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност се намалява 2500 пъти.

Според някои това би довело да увеличаване на общата задлъжнялост и създаването на измамни и нереални фирми, които ще натрупат дългове при минимална отговорност. Това обаче не е сигурно, защото и досегашния начален капитал от 5000лв. е само фиктивен, т.е. веднага след представянето му по набирателна сметка, той се връща на собственика. Така общо взето е едно и също дали ще представиш 5000 или 2 лв, като след това ти ги връщат.

Но макар и началния капитал да е два лева, това не означава, че регистрирането на фирма струва толкова. Съществуват такса за регистрация за име, държавна такса, банкови разноски по откриване на набирателна сметка, такса при натариус и това при положение, че сами регистрирате фирмата си. При регистрация от юристи ще трябва да дадете и немалка сума, като хонорар. Освен първоначалните такси, всеки регистриращ дружество трябва да помисли за перспективите, данъците и таксите по дейноста, защото самото регистриране на фирма не е самоцел, а средство за легализация на дейност. Практически първо трябва да има дейност и план за действие, а след това фирма.

Идеят на правителството за намаляване на началния капитал се базира на тезата, че това ще доведе до увеличаване на предпримачеството и търговската активност в младите. И според нас това е така, защото такава промяна се явява като едно улеснение за регистрация и би стимулирало доста хора, които иначе не биха се осмелили да регистрат търговско учреждение.