Ремонт на покрив.Видове покриви.

Видове покриви

Представете си, че трябва да живеете в къща без покрив. Не можете, нали? Покривът дава усещането за завършеност и стабилност на една сграда. Той пази нея и обитателите й от вятър, дъжд, сняг, слънце. Ако не е направен добре или се е износил, започват течове, които разрушават стените и спомагат за по-бързото остаряване на цялостната конструкция на сградата. Тогава щетите, които се нанасят на интериора стават най-малкият ви проблем. Запазването на сградната конструкция и вътрешността на сградата са и основните причини да се правят временни покриви. Добре е да знаете също, че според закона за устройство на територията, ако покривът не е готов още при първия етап от строителството, грубият строеж на сградата не се признава за завършен.

Най-общо покривите могат да бъдат разделени на три вида: скатен, плосък и мансарден.

Скатни покриви – според конструкцията си могат да бъдат:

• едноскатни;

• двускатни;

• трискатни;

• многоскатни.

Те са предпочитани от специалистите, защото наклонът им – винаги по-голям от 10 градуса – не позволява голямо задържане на водна маса и ги прави по-издръжливи на натрупване на сняг. Освен това скатните покриви дават възможност за по-практично усвояване на подпокривното пространство.

За направа на носещата им конструкция се използват дърво, стомана и стоманобетон, а за покриването й – керамични или метални керемиди. За да се поддържа в перфектно състояние за по-дълго време, скатният покрив има нужда от периодично пренареждане на керемидите.

Плоски покриви.

До неотдавна те се смятаха за изключително практични. Всъщност проектирането и най-вече изпълнението на подобен покрив изисква много повече усилия, строители със специални и стабилни познания за направата на плоски покриви, както и строителни материали с високо качество.

Проблемът при плоските покриви е, че те събират много вода през есента и пролетта. Натрупването на сняг през зимата и силното слънце през лятото също не им се отразяват добре. Ако хидоризолацията на плоския покрив не е направена според всички изисквания, влажността от отоплението на помещенията и разликата в температурите също оказват своето негативно влияние.

Ако една сграда е проектирана с плосък покрив, трябва да сте сигурни, че хидро-, паро- и топлоизолацията му ще бъдат перфектни. В противен случай той ще се износи бързо и ще трябва да се разправяте с течове, мухъл и ремонти.

Мансардни покриви.

Те винаги са с наклон по-голям от 45%. Основните им предимства са, че по тях по-трудно се натрупва сняг. Не задържат вода. По-устойчиви са на слънчевите лъчи. Освен това подпокривното пространство обикновено е абсолютно годно за обитаване – кой не си е мечтал за мансардно жилище. Конструкцията на този тип покриви се прави от греди и ребра.

Какъв точно покрив е подходящ за вашата сграда зависи от нейната форма и височина. Потърсете опитни проектанти и строители и се вслушвайте в мнението им при всеки един етап от изграждането на покрива