Ръчният багаж и авиокомпаниите

Правилата за ръчния багаж (този, който пътуващият може да качи заедно със себе си на борда на самолета) на почти всички авиокомпании са различни, но има няколко ключови параметъра, които редовно се припокриват.

Правилата се различават предимно, според това дали авиопревозвачът е редовен (например Alitalia, Air France, British Airwaysнискотарифна (например easyJet, Wizz Air, FlyBe).

Редовните превозвачи обикновено позволяват повече свобода на пътниците си и им позволяват да вземат на самолета освен куфар (обикновено с размери до 55 x 40 x 20 см и маса до осем или десет kg), и книга за четене, лаптоп, чадър, дамска чанта отделно.

евтините превозвачи, от своя страна, често са доста по-стриктни в това отношение и искат от пасажерите си да съберат целия багаж, който трябва да качат в самолета, в рамките на една чанта с определените размери и маса. при тези условия, ако искате да вземте освен сакчето си и лаптоп, преди бординга на самолета, ще бъде казано да преподредите багажа си или да оставите едното като чекиран багаж, за превоз в карго отделението и да заплатите определената глоба .

Тези разлики, заедно с това, че ограниченията не винаги се изкъсо, често причиняват объркване сред пътниците и не малко разправии. Така че, преди да запазите самолетен билет, подробно прегледайте условията на авиокомпанията, с която, ще летите.