Самолетните билети по-евтини от ЖП билетите във Великобритания

Във всички държави в ЕС пътуването с влак е на изключително висока почит. Освен, че излиза по-изгодно от летенето, то е и по-екологично и удобно, поради липсата на турбуленция. През 2012 г., обаче, може да се окаже, че на английските туристи ще им бъде по-евтино да закупят самолетни билети за своето пътуване, тъй като местните ЖП компании обявиха поскъпване на билетите с цели 5.9%.

Представителите на различни влакови фирми сочат лошата икономическа ситуация, оскъпяването на горивата и очакванията за съкращения в бранша като ричината за това увеличение. Също така, британските частни ЖП компании дават почти 50% от приходите си на правителството, което от своя страна има намерение да ореже субсидиите им, равняващи се досега на 4 милиарда. Макар и окончателният процент на въпросното намаление да не е сигурен все още, то това ще принуди доста хора да се откажат да ползват този тип услуги, което ще коства и много работни места в областта.

Тези решения със сигурност ще се окажат печеливши за шефовете на различни британски авиокомпании, тъй като се очаква 2012 г., особенно летният сезон, да са изключително заето време. А никой турист не е толкова луд, да даде повече пари на вятъра, при положение, че пътуването със самолет ще му излезе по-евтино, дори и с всичките допълнителни такси, макар и не толкова еклогично, колкото с влак.

В едно от официалните си изявления Асоциацията на британските ЖП компании обявиха, че все пак са се старали последствията за клиентите им да са минимални. В договора, който са сключили с парламента, има клауза, която гласи, че имат право да вдигат цената на всички билети в празничните сезони с още 5%. Право, от което те няма да се възползват засега.

Другата тревожна новина е очакваното поскъпне на петрола, което ще се отрази върху бюджета на множество семейства, пътуващи всеки ден до работа с кола. Повечето от тях са със средни доходи, което означава, че 20% от месечния им приход ще отива по разходи за бензин.

Ще продължат ли пътуващите от Острова да използват колите си и местния ЖП транспорт толкова често, колкото досега, тепърва предстои да разберем.