Свинският Грип и хотелите в България – равносметка на пострадалите…

На всички е до болка позната нашумялата вече тема „Свински Грип” и хилядите начини да се предпазим или да го избегнем. Масовата психоза разразила се в медиите със сигурност засегна всички отрасли свързани с пътувания, хранене и забавления. Отгоре на всичко се добавя и „световната” икономическа криза, която от край време е показател с минусов знак за всички хотелиери и ресторантьори у нас.

За да не коментирам тези до болка познати теми ще се съсредоточа основно върху преките резултати за бизнеса. След края на лятото и началото на есенно – зимния период обема пътувания намаля със средно 20 % (данните са извадка от заетостта на хотел Голдън Тюлип – Бизнес Хотел Варна) спрямо 2008 г. Приходите от конферентна и ресторантьорска дейност са също по-ниски от миналогодишните, като тук негативите се измерват в порядъка 10 – 15%.

Човек би си помислил, че това е всичко и малко или много бизнеса може да го понесе. Уви това съвсем не е така. По-тревожната статистика е намалението на цените на предлаганите услуги в една неравна битка за привличане на клиенти с по-ниски цени. Спрямо същия период миналата година се отбелязва ясна тенденция на намаление на средната цена на нощувка и реализиран оборот от хранене (за клиент) с близо 15%. Същевременно средната инфлация за момента е в порядъка на 4%. Изводите са съвсем не розови – индустрията отчаяно се опитва да привлече бизнес намалявайки цените на предлаганите услуги. В предвид, че намаляването на цените в 90% от случаите е свързано с намаление на качеството на предлаганите услуги изводите са ясни.

Разходите за предлаганите продукти бавно нарастват, а приходите от тях намаляват. Всеки професионалист в бранша знае какво означава това – хотелите и ресторантите работят в намелен състав, в рецептите на заведеният за хранене влизат все по-евтини и некачествени продукти, а общият резултат е намаляване на качеството на предлаганата услуга. Ами ако трябва да съм искрен едва ли има накъде. Повечето чужденци, посещаващи България имат генерално занижено мнение за нашите туристически продукти, въпреки ниските цени. Българите от своя страна бойкотират пътуванията си в родна България и се ориентират към Гърция и Турция оправдавайки се с лошо обслужване и високи цени.

За така създадената ситуация можем да сме благодарни на „Будния” глас на народа – нашите медии. Защото в продължение на месеци в новините основната тема беше черна статистика на заболелите от Свински Грип по света и у нас. Ясния призив на кампанията беше НЕ ПЪТУВАЙТЕ, НЕ ПОСЕЩАВАЙТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КУПУВАЙТЕ СИ ЛЕКАРСТВА(дали някой колега от медицинския сектор има желание да коментира влиянието на Свинския Грип върху техния бизнес)и  на последно място си МИЙТЕ РЪЦЕТЕ. Междувременно жертвите от катастрофите по пътищата бяха с пъти по-високи от тези на Свинският Грип, но никой не излезе да каже НЕ КАРАЙТЕ колите си! Оставям заключението на всеки един от Вас.

Хотел Голдън Тюлип във Варна е засегнат като всички други хотели в сраната, но ние не свалихме цените наполовина, нито пък поставихме комфорта на нашите гости на заден план. Да бизнеса ни се сви, но правим и ще правим всичко възможно да поддържаме стандарти, които да ни отличават от колегите в бранша. Ще продължим да подобряваме обслужването си и да добавяме нови услуги за нашите гости. Надявам се времето да покаже, че сме заложили на правилната карта и сме се опитали вместо да развалим още нещо – защото така е по-лесно, да се опитаме да го подобрим и развием.

Милен Илиев

Маркетинг Мениджър
www.goldentulipvarna.com