Свръхлеки раници

Колко леки са днешните свръхлеки раници? По-малко от 200 грама и това не е илюзия. Защо се използват такива раници? Привържениците на лекия туризъм знаят, че теглото може да се редуцира като се концентрирате върху трите най-важни неща – раница, подслон и спален чувал.

Забравете за тежките почти 3 кг раници, 4 килограмовите палатки и 2 килограмовите спални чували. Всичко това може да бъде сведено до не повече от 2 – 2,5 кг. Като прибавите и останалото оборудване, което също може да се сведе до 2,5 кг, можете да започнете да се наслаждавате истински на планинските преходи.

Раница тежаща по-малко от 200 грама? Не, това не е илюзия! Един от производителите на свръхлеки раници наскоро пусна на пазара такава с капацитет 30 литра, плюс допълнителен обем в разтягащ се заден джоб. Проектирана да носи само 7 кг, може би не е толкова здрава, но за това пък тежи само 105 грама! При положение, че раницата е с такова тегло няма да имате проблем да ограничите общото тегло на товара, който носите до 7 кг.

В някои магазини може да видите да се продават като раници за ежедневието. Има 20 литрови раници с тегло само 170 грама, които спокойно могат да бъдат използвани при еднодневните летни преходи. Освен теглото и цените им обикновено са доста ниски. А за един еднодневен преход всичко, от което имате нужда може да е само малка раница, бутилка с вода, няколко сандвича и едно яке. В много от случаите това ще ви е напълно достатъчно през летните месеци.

За най-добрата екипировка и оборудване за планина и туризъм посетете нашия онлайн магазин.