Серенгети – безкрайната равнина

kenya-safariСеренгети е регион в северозападна Танзания, който привлича вниманието на света с най-мащабната миграция на диви животни, позната на човека. Всички сме виждали по многобройните филми на National Geographic гигантските стада антилопи гну и газели, които започват своето пътешеествие из равнината в търсене на по-добри условия за живот с промяната на сезоните. Гледката е още по-внушителна, ако сте на самото място. Ето и малко информация за това как и кога точно да посетите Серенгети.

Най-добре резервирайте билети за края на април (до столицата Дар Ес Салам летят Turkish Airlines). Тогава новородените животни са достатъчно силни, за да започне голямото преселение, а и климатичните условия са най-благодатни. Зебри, антилопи и десетки други видове поемат на път към по-плодородни земи, като по пътя някои от тях неизбежно стават жертва на крокодили, лъвове и гепарди. Този спектакъл се наблюдава най-добре от безмоторен самолет, какъвто ще осигурят при предварителна заявка от туристическата ви агенция. Хиени, чакали, бодливи свинчета, фенеци и различни видове маймуни са само част от дивия свят на равнината.

Преди да отпътувате не забравяйте да вземете предпазни мерки срещу маларията, която е често срещана напаст тук. Където и да отсядате – дали в хотели или в походни тенти, спете под мрежа, третирана срещу комари. Много агенции предлагат пълен пакет обслужване, включващо медицинско обслужване, настаняване, храна и пътни, както и обучени гидове, които да ви поведат на сафари. Ако имате късмет, можете да попаднете и на местен масаи – туземната култура на северозападна Танзания, на чиито език Серенгети означава безкрайна равнина.

indexmarasunset