Сигнално- охранителните системи се залагат още при проектирането на магазина

Николай Витлиемов

Автор: oborudvane-magazini.com

Николай Витлиемов е Бакалавър „Финанси“ и Магистър „Банков мениджмънт“ в Икономически Университет Варна. От 2008 г. е управител на фирма „Ритейл Секюрити”.

Г-н Витлиемов, какви са тенденциите в охраната на стоки и мостри в магазините?
Водени от изискванията на клиентите, напоследък призводителите предлагат все повече дизайнерски решения при системите за охрана на стоки, като целта е те да се впишат по възможно най-добър начин в дизайна на магазина. В сравнение със съвсем първичните и груби метални тръби в началото, днес на входа на магазина можете да видите от почти незабележимите плексигласови атени до такива изработени от дъб, например. Друга тенденция в сектора е интегрирането на няколко системи в една. Предстои да предложим на пазара нов продукт, комбинация между антена за охрана на стоки и система за преброяване на посетители.

d0bed185d180d0b0d0bdd0b020d0bdd0b020d0bcd0b0d0b3d0b0d0b7d0b8d0bdd0b8

антени, охрана на стоки

Каква информация носи системата за преброяване на посетители за управата на магазина?
Системата комуникира със специален софтуер, чрез който собственикът/управителят може да получава спавка за човекопотока по дни, часове, месеци и пр. На базата на този анализ може да се оптимизират графика и дейностите на персонала, според натовареността в различните периоди, много полезна е и при отчитане ефективността на рекламни кампании, например. Чрез нея могат да се направят изводи за съотношение между посещаемостта и реалните продажби, което пък е от полза при управлението и определянето на търговската политика на магазина.

Как да подберем правилната система за охрана според типа на магазина?

d182d0b0d0b320d0bed185d180d0b0d0bdd0b020d181d182d0bed0bad0b8

таг за охрана на стоки в магазин

Различните типове стока, предполагат различни охранителни аксесоари – от твърди копчета, подходящи за дрехи и обувки до стикери с фиктивен баркод, подходящи за хранителни стоки. Системите, които ние прелагаме, работят с всички типове аксесоари.

d0b1d0b0d180d0bad0bed0b420d0bed185d180d0b0d0bdd0b020d181d182d0bed0bad0b8

фиктивен баркод за охрана на стоки

Особено важно е да отчетем размерите на входа на магазина и отдалечеността на антените една от друга.
Колко намаляват кражбите с инсталирането на подобна система?
При правилна употреба и обслужване на системата кражбите в магазина намаляват с 60-70%.  Често съветваме клиентите си да подсигуряват по-скъпите стоки с двойна защита, като освен големите охранителни копчета, поставят и незабележими стикери на дрехите, например. Позната на търговците е защитата на бутилки при скъпия алкохол, но отскоро вече предлагаме и аксесоар за охрана на алкохола в тях. Той наподобява тапа, непозволявща отварянето на бутилката вътре в магазина.

При големите супермаркети се монтират антени за охрана на стоки и на служебния изход, тъй като част от кражбите се извършват именно от персонала.

Споменахте супермаркети, при които стокообменът е твърде динамичен, а разнообразието от стоки – голямо. Маркирането на всяка стока със защитен стикер вероятно отнема голям ресурс, свързан с обслужване и консумативи?
Консумативите не са скъпи, но твърде евтините стоки наистина не си струва да бъдат охранявани. Търговците обикновено търсят решение за скъпите стоки като алкохол, колбаси, вакуумирани филета и други деликатеси.

На какъв етап от изграждането на магазина следва да се заложи монтажът на сигнално-охранителните системи?

Най-добре е още при проектирането на магазина да се заложат изводи в пода, дори и собственикът  да не възнамерява да поставя такава система. Още при изработката и на щанд масите, предназначени за магазини за дрехи, трябва да се предвидят специални отвори. На по-късен етап там ще се монтират детачърите за твърди копчета за охрана на стоки. Обикновено нуждата от нея възниква на по-късен етап, когато компромисите по отношение на скъпата подова настилка или оборудване стават неизбежни.