Системи за сигурност

Много може да се напише за днешните системи за сигурност. Системи за контрол на достъпа и отчитане на работното време, системи за видеонаблюдение, системи за периметрова охрана и т.н. съществуват навсякъде около нас и се грижат за нас и нашата собственост.

Такива системи съществуват в най-различни варианти – от „направи си сам” системи до системи, които са последна дума на техниката, струват стотици хиляди и могат да бъдат инсталирани само от добре обучен персонал.

Каквато и система да изберете, има няколко основни неща, характерни за всички тях:

  1. надеждност – може би най-важната от всички характеристики. От системи за сигурност няма никаква ползва ако работят „от време на време” или ако не могат да предотвратят инцидент или поне да алармират за нарушител.
  2. обслужване на системата – колко лесно се обслужва и колко често се налага техник от поддръжката да се грижи за нея – планови спирания, техническа профилактика.
  3. стойност на системата – инвестирането на стотици хиляди за охрана на стоки на стойност 1000 лева не е оправдано, нали.

Към горепосочените характеристики, може да прибавите вече и техническите параметри на системите – резолюция, чувствителност, време за възстановяване и т.н. Тогава ще получите оптималната за вас система за сигурност и ще се почувствате защитени.

При изграждане на цялостна охрана на обект, може да се комбинират различните системи за сигурност и охрана. Например при нарушаване на периметъра, системата за периметрова охрана регистрира точно място на приникване, известява дежурните екипи и подава сигнал към системата за видеонаблюдение и контрол. Тази система от своя страна, автоматично насочва някоя от камерите си към точката на проникване и подава информация в реално време за обстановката и така екипите пристигат подготвени на място.

източник: http://www.topsurveillance.info