Скейт приключения

800px-aeroflot_ilyushin_il-86-2Привържениците на луксозни хотели и all inclusive никога не биха си купили самолетни билети за авиокомпании покриващи непопулярни и проблемни дестинации като Афганистан, Йемен, Конго или Саудитска Арабия. Другата гледна точка е, че това са опасни, но и красиви страни, които имат какво да предложат на екстремния турист, за който дивото и непознатото е най-привлекателно. Точно за такива истински изследователи и смелчаци е пътеводителят на издателство „Лоунли планет“ (Lonely Planet), който е предназначен за туристи с „раница на гърба“. Те пътуват с местен транспорт, спят където ги свари нощта и опознават истинското лице на планетата vis a vis. Вече има екскурзии и до Афганистан, които предлагат в маршрута си посещение на останките от будистките статуи, разходка из любимия на Байрон древен Херат, мавзолея на Масуд и други ключови исторически места. От тях се възползват две основни групи – gap-paking, току що завършили следването си европейски и американски младежи и хора на възраст, които помнят пътуванията от времето на хипи движението през 60-те.

Тези, които имат смелостта да посетят Кабул трябва непременно да видят две от най-куражлийските явления виреещи в средата на талибанския религиозен кошмар. Едното са момчетата от единствената рок група в страната – Kabul Dreams, а другото – смесеното (за момчета и момичета) училище по скейтборд „Скейтистан“, основано преди година от двама австралийски скейтъри. То разполага с парк от 5400 кв.м., с всички специални тренировъчни съоръжения необходими за практикуването на този спорт. Децата изучават също информационни технологии, езици и различни изкуства. Идеята е толкова смела, иновативна и нюейдж-ска, че среща подкрепата на хора и организации от цял свят.

За излитащите от България единствената опция е Aeroflot, които летят до национално летище Кабул по различни маршрути. В Афганистан, освен националния превозвач Ariana, летят и Памир Еъруейс, Кам Еър и Сафи Еъруейс.

HTML Version:

Text Version:

Скейт приключения

Article Url: