Сокоизстисквачка за слънчеви плодове

Сокоизстисквачките за цитруси не се ограничават само до преработката на тези плодове (лимони, портокали, мандарини, грейпфурти). Те се справят и с киви, ананас, но поради особеностите на плодовете от тях се извлича по-малко сок. По принцип приборите за цитруси са конструирани еднакво, затова и резултатите от тяхната работа не се различават съществено.

Най-сложният възел – „сърцето” на устройството, е двигателят, привеждащ в движение конусообразната оребрена приставка. За да се получи напитка, е нужно да се разреже например портокалът на две и едната половинка леко да се притисне към приставката. При това последната започва автоматично да се върти, отделяйки сока. В специален отсектечността се насочва към филтър, който задържа остатъците от сърцевината на плода. За вас остава единствено да прелеете напитката в нужния съд и да се насладите на нейния вкус. Съществуват конструктивни варианти, позволяващи да се подменят филтрите според вашето желание – с по-големи и по-малки пролуки на филтърната решетка. Така се регулира количеството на „сухото вещество” в сока.

На тези, които искат да пият по-чист сок, ще се налага по-често да почистват филтъра от твърди частици, за да не запушват отворите, през които протича течността. Ако разглеждаме стандартната сокоизстисквачка за цитруси, моделите на различни филтри малко се различават един един от друг – всички детайли на прибора, с изключение на двигателя, са изпълнени от пластмаса, а дизайнът на апарата е доста опростен. Обаче има и интересни находки – външно наподобяващи портокал, например. Що се касае до пластмасата, за изработването на приборите се използва качествен материал, безопасен при съприкосновение с храни. Единственият недостатък е, че пластмасата бързо губи своя добър външен вид, тъй като плодовете я захабяват и оцветяват. Може с помощта на сода за хляб или растително масло да върнем на изделието предишната красота.

При избора на сокоизстисквачка се поинтересувайте от инструкциите за употреба: особености на контейнера за сок (прозрачен, със скала), простота на сглобяване и разглобяване (това е важно за почистването), отсек за прибиране на шнура и др. Обърнете също внимание на броя свалящи се конуси – един или два. Във втория случай те имат различна големина – за по-едри плодове и за дребни. Най-добре е двигателят на прибора да бъде реверсен – с конус, въртящ се ту в едната, ту в другата посока за максимално качествено и пълно изцеждане на сока. Обемът на съда за готовата напитка не е строго фиксиран параметър (0,4-1 1 литър). Удоволствието е напълно достъпно – струва от 50 до 100 лв.  в зависимост от различнитедопълнения.

HTML Version:

Text Version:

Сокоизстисквачка за слънчеви плодове

Article Url: