Сокът от грейпфрут може да бъде опасен!

Всеизвестни са ползите от консумацията на всякакви пресни плодове. Но малко известен факт е, че понякога комбинацията на някои от тях с прием на определени медикаментозни вещества може да доведе до сериозни рискове за здравето.

Грейпфрутът е един от плодовете, които стават опасни, ако се приемат заедно със силни лекарства. Той е единственият плод в света, чийто пресен сок блокира разграждането в черния дроб на приетите лекарства и не позволява тяхното отделяне от организма. И ако вие консумирате грейпфрут и заедно с това приемате силни лекарства в продължение на седмица примерно, всички тези лекарства се задържат в организма ви така, сякаш са приети наведнъж. И в зависимост от вида на изпитите лекарства, можело да се стигне дори до смъртни случаи! Затова не яжте грейпфрут и не пийте сока му, когато се налага да приемате силни лекарства!

fruit

Как сокът от грейпфрут засилва влиянието на лекарствата?

При нормални условия приетите лекарства се разграждат в нас под въздействието на ензим CYP450, който се намира в тънките черва и черния дроб. А след разграждането им се изхвърлят от организма ни. Подвид на този ензим, с името P-450 3A4 намиращ се в тънките черва, се унищожава от сока на грейпфрута. Така се забавя разграждането на приетите лекарства и се получава задържането и натрупването им в кръвта, което може да доведе до отравяне, вследствие на което да се стигне до фатален край.

Кои съставки на грейпфурта са причина за това негово въздействие?

След продължителни проучвания по темата е направено откритие, че намиращите се в сока на грейпфрута съставки Нирангин и Псорален унищожават действието на ензим P-450 3A4, намиращ се в червата, чиято роля е да разгражда приетите в организма лекарства.

Колко време трае влиянието на изпития сок от грейпфрут върху приетите лекарства?

Според направените изследвания, една чаша сок (250 ml) е достатъчна, за да се прояви споменатото въздействие. Пиенето на лекарства заедно със сок от грейпфрут, дори приемането на лекарства 12 часа след консумацията на сока, не предотвратява неговото въздействие. Например лекарството за понижване на холестерол Ловастатин ако се приеме дори 12 часа след изпит пресен сок от грейпфрут, съдържанието му в кръвта е двойно. Твърди се, че за да се избегне това влияние на сока, е необходимо да минат поне 24 часа от консумирането му.