Сок от грейпфрут + Лекарства = Опасно!!!

Въздействието на кои лекарства се повишава
след приемане на сок от грейпфрут:

1. Хипертония Според направените изследвания, използваните за лечение на хипертония (високо кръвно налягане) лекарства, като Felodipin (Plendil tablet), Verapamil (?soptin tablet) и Nisoldipin (Syscor tablet) са открити в особено големи количества в кръвта на пациентите, които ги употребяват. Докато при приемащите Nifedipin (Adalat) и Аmlodipin (Vasokard, Norvasc tablet) и същевременно консумиращи сока, странични ефекти не са забелязани. Затова за лекуващите се с Felodipin, Nisoldipin и Verapamil пациенти, не е препоръчителна консумацията на пресен сок от грейпфрут. 2. Психотропни, приспивателни и лекарства за епилепсия

При употребата на Diazepam (Diazem, Diapam, Nervium, Spazmo-Valibrin tablet), Triazolam, Midazolam и Buspiron (Buspon kapsul) заедно със сок от грейпфрут, въздействието на лекарствата силно се повишава. Използваният за лечение на епилепсия Karbamazepin (Tegretol tablet) ако се съчетае със сока, въздествието му се усилва с 40%. Предписваният при лечение на депресия Sertralin (Lustral, Selectra, Seralin, Serdep tablet) ако се приема едновременно със сок от грейпфурт, повишава действието си с 50%.

3. Понижаващи холестерола лекарства
Употребата на лекарствата от групата на статините Simvastatin (Zocor Lipovas, Zovatin), Lovastatin и Atorvastatin (Lipitor, Ator, Tarden) при съчетание със сок от грейпфрут, съдържанието им в кръвта се повишава с 2 до 16 пъти, което ги прави вредни. Затова хората приемащи този вид лекарства, не бива да пият сок от грейпфрут.

4. Лекарствата за полова мощ
При използваните за лечение на импотентност Sildenafil (Viagra, Vigrande, Sildegra tablet) се наблюдава повишение на въздействието с 23%. Затова трябва да се изключва от менюто на тези хора сокът от грейпфрут.

5. Стомашно-чревни заболявания
Използваният за ускоряване на стомашно-чревния тракт, медикамент Cisaprid при приемане заедно със сок от грейпфрут, повишава влиянието си с 50% и става вреден.

6. Алергии, грип, синузит
Използваното за лечение на алергии, грип и синузит лекарство Antihistaminik terfenadin, при прием заедно със сок от грейпфрут, се наблюдават странични ефекти върху сърдечната дейност.

7. Сърдечно-съдови
Използваният при нарушен сърдечен ритъм медикамент Amiodarone (Cordarone tablet) при съчетание със сок от грейпфрут, губи своя ефект.

ИЗВОД и ПРЕПОРЪКИ

Според направените до този момент проучвания, консумацията на сок от грейпфрут, води до сериозни нежелани и вредни странични ефекти. Затова препоръките са, хората лекуващи се с горепосочените медикаменти, да избягват консумацията на този сок.

От друга страна, откритието, че сокът на грейпфрута повишава концентрацията на лекарствата в кръвта, може да допринесе за намиране начин за намаляване на прилаганите в момента дози при лечението на съответните пациенти. Но за да се случи това, е необходимо да се направят още много…

Article Source

rating_on-7rating_on-7rating_on-7rating_on-7rating_off-4-5 (6 гласа, средно: 4,17 от 5)
loading-4-5 Loading …

RSS feed © 2012 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox