Социалните домове в България-една обиколка на Фондация Ейнджълс

Фондация Ейнджълс посети градовете Нова Загора, Стара Загора и Пловдив,като се срещна с директорите и персонала на Домашен Социален Патронаж Н.Загора, ПУ „Акад. Самодумов” Нова Загора, Дом за деца лишени от родителски грижи „Българка” Стара Загора, Дом за деца лишени от родителски грижи „Олга Скобелева”, Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Луиза” и Дом за деца лишени от родителски грижи „Рада Киркович”.
Бяха направени две дарения – на играчки и на дрехи, съответно в ДДЛРГ „Българка” и Дом.Социален Патронаж – Н.Загора.

Като изключително ползотворно можем да определим срещата с директорите и възпитателите в домовете, получихме ясна представа за реалното състояние на материалната база и нуждите на възрастните и децата в социалните заведения.

При разговора с директора на Домашен Социален патронаж Нова Загора, разбрахме, чи възрасните хора на които те помагат биха се зарадвали на допълнителна помощ от пакетирани храни и дрехи, тъй като оскъдните им пенсии не стигат.

В ПУ „Акад. Самодумов” Нова Загора 15 годишния стаж на директора ни помогна много в разбирането на цялостната картина на състоянието на помощните училища в България и как те остават недооценени и техните подопечни макар и отлично обучени до 8ми клас, не получават диплома за основно образование, а само някакъв тип сертификат, с който дори не могат в последствие да вземат и шофьорска книжка. Образованието в помощните училища е изцяло съобразено с нуждите на децата със специални потребности и е по-добро от това, което биха получили в нормално училище с назначените ресурсни учители, но при условие че получават диплома за основно образование.

В дома за деца лишенни от родителска грижа „Българка”, също поговорихме за образователните нужди на децата, как се справят с продуктите от първа необходимост и какво е положението при тах като цяло – останахме с добро впечатление, дома се намира в голям град и не е лишен от дарители и спонсори.

Като приоритет номер едно в ДДЛРГ „Олга Скобелева” е социалната интеграция на децата лишени от родителска грижа, нуждата от характерните за децата спортни занимания с колела, кънки – ролери и зимни, уползотворяването на дворното пространство с повече катерушки и пързалки, движението и спорта.
Говорихме за необходимостта от приобщаването на децата от училищата и гимназиите към каузи свързани с децата лишени от родителски грижи – да се създадат условия и да се изгради в тези млади умове желанието за работа с хора в неравностойно положение, да се инициират кампании в които те дейно да участват и да се възпита удовлетворение от изпълнението. Самия дом „Олга Скобелева” и нейните подопечни имат щастието и получават такава подкрепа от млади хора, които дейно се занимават с благотворителни дейностти насочени в помощ конкретно към дома. Те посещават дома редовно, като се срещат с децата, играят с тях, спомагат за тяхната интеграция, буден дух и повече усмивки.

В Дом за деца лишени от родителски грижи „Мария Луиза” – Пловдив, базата също е в добро състояние, там имат желание да се направи спортна площадка на 3те декара свободна площ, с която разполагат за да има игрища за волейбол,баскетбол и мини футбол. Желанието им е да се изгради такава спортна площадка, която да може да се използва не само за децата от дома, но и за децата живеещи в района на Дом “Мария Луиза”.

В дом “Рада Киркович” имат нужда от ремонт на два етажа от базата с която разполага дома, за да стане поне толкова приятна за живеене колкото е първия етаж – вече ремонтиран в съответствие на изискванията на плана изготвен за дома – в определени цветове и със съответните настилки.

При тази среща се докоснахме до света в който ежедневно се намират директори, учители, възпитатели и психолози на деца с увреждания и тези лишени от родителски грижи – свят изпълнен с много любов, грижа, нежност, много ясни, прости и изпълними желания и идеи… и в същото време огромна ОТГОВОРНОСТ.

Благодаря, че ни приехте и ни позволихте да видим истината през Вашите очи.