Сребърната афера на братя Хънт

Братя Хънт (Нелсън Хънт и Хърбърт Хънт)  са показателен пример как любовта към авантюрите и парите може да струва милиарди. Наченките на тази история започват още преди соевия им удар. Ощe около 1970 година братята правят сделки със сребро, но истински запрятат ръкави когато Кадафи национализирал петролните полета на фамилията. По него време в САЩ, инвестицията в злато била забранена, затова среброто било смятано като защита срещу инфлацията. На братята не убегнало, че производителите не могат да покрият търсенето, а също че и правителството на САЩ продало още през 60-те години 1.7 милиарда унции сребро от стратегическите си запаси. Нелсън Хънт и братята му решили да се възползват от това. Първо се разнесъл слух, а после паднала и бомбата. Братя Хънт изкупували до дъно сребърните пазари! При това, братята за разлика от другите спекуланти искали доставка на контрактите си. Цената на среброто бързо се качила от 2.5 до 6 долара. В 1976 година братята се опитали да осъществят контакт с иранския шах, но след като не успели се обърнали към няколко богати саудитци и без много шум събрали малък пул от готови на риск и печалби инвеститори като, Майи Нахас (Арабски милиардер живеещ в Бразилия), двама саудитски шейхове Мохамед Абур ал Амуди и Али Бих Мусалер, както и няколко партньори с по-малки възможности. Било създадено специално за целта дружество (Интернейшънъл Метал Инвестмент Лимитид) регистрирано на Бермудските острови и операцията по притискане на сребърния пазар започнала.

През 1979, при падежа на 8000 контракта сребро, братята отново поискали ефективна доставка.

Запасите започнали да се изчерпват. Сега на повишение играели и други дребни и едри спекуланти, като част от тях също искали доставка на контрактите си. Есента на 1979 година, котировките прескочили 15 долара, а в началото на 1980 година среброто стигнало 30 долара. Част от спекулантите и брокерите заемали къси позиции очаквайки срив, но щом наближал срока на изтичане на контракта трябвало да закриват или да намерят сребро срещу апетита на на Хънт и компания. Загубите на някой брокерски компании и техни клиенти станали огромни, защото среброто стигнало 35 долара. В медиите започнала яростна атака срещу братята, от страна на компании както „Тифани“ и големи фотографски корпорации като „Кодак“.

Федералния резерв също се намесил и напомнил на банкерите да не предоставят кредити на спекулантите.

След като, едно от семейните притежания на братята, находището „Саир“ в Либия било национализирано от Муамър Кадафи, Хънтови може би придобили отвращение към класическите бизнес сделки и все повече обръщали внимание на срочната търговия.
Братята имали успех и като смели и умни играчи разполагащи с много пари набързо изкупили една трета от реколтата със соя, макар на стоковите борси и на CBOT благоразумно предписвали лимит от 3 милиона бушела на лице. Братята обаче ползвайки роднини в спекулациите си набързо изкупили соята.

Подобни похвати, братята щели да приложат скоро и на пазара на сребро!

На 21 Януари когато среброто стигнало 50 долара, управителния съвет на COMEX взел решение минималната вноска да се повиши драстично с 20 000 долара на контракт. Само за няколко часа цената слязла толкова на долу, че на брокерите трябвало да се доплатят стотици милиони. Само Интернейшънъл Метал Инвестмент Лимитид на Хънт и съдружниците им контролирала сребро на стойност 10 милиарда. За 48 часа цените паднали с 10 долара, а след няколко дни при братя Хънт имало искания за доплащания към брокери на стойност 900 милиона долара. В средата на Март 1980 година, курса бил вече 20 долара, арабските съдружници отказали да подкрепят повече пазара, оттеглили се със загубите си до момента и братята Хънт поискали кредит в Европа на стойност 3 милиарда долара, както и да се обърнат към мразените от тях банкери по източното крайбрежие. На 27 Март цената на среброто започнала от 15 долара но за няколко часа паднала до 10 долара. На искането на брокера си с искане за нова вноска от 10 милиона братя Хънт за пръв път казали „Не може!“

Когато истинското състояние на нещата станало достояние избухналата паника повлякла и пазара на акции! Dow Jones паднал от 762.12 пункта на 732, или с 22%.

Нелсън Хънт дал пресконференция в Париж, където бил по това време, с лаконичната фраза „Всичко ще се оправи!“ Още по обед, поне що се отнася до акциите, думите на тексасеца сякаш се потвърдили и били регистрирани масивни покупки на акации. Брокерът на Хънт, също успял да продаде част от контрактите сребро и така се спасил от фалит, но и така загубите му били огромни. Въпреки това, някой фондове опитвали се да правят пари на на пазарите в Чикаго или на COMEX, се декапитализирали над 3 пъти, а много и едри дребни играчи фалирали, а управителя на швейцарски фонд се застрелял когато фондът управляван от него фалирал. Малко по-добре се оправили братя Хънт. По настояване на шефа на Федералния резерв Пол Волкър, братята получили 1.5 милиарда кредит за да избегнат банкрута, но основната трудност била планината от сребро, докато петролните интереси на братята се фодели от фондация не-свързана юридически със сребърната им афера. Сребърния им оптимизъм обаче бил ненакърнен. Само след дни, Нелсън Хънт завил, че очаква цени от 300 долара! Колко са загубили братята от тази „злополука“, може би никой освен тях не знае, но груба съпоставка показва, че може би на фамилията след всичко са останали около 3 милиарда долара и планина от доставено сребро.

На братя Хънт се наложило да ипотекират някой от конезаводите си, скъпите коли и колекции от монети и антики.

От сребърния бум спечелили обаче дребни хора извън средите на спекулантите.
В дните на възход на среброто, хора и семейства продавали на добри цени стари сребърни прибори и бижута като  показали малко по-здрав разум от много борсови деятели и „експерти“.

В годините, когато спекулациите със сребро на братя Хънт достигнаха апогея си, златото също бе повлияно и стигна рекорден връх.
Във върховата си точка, през онази година, златото достигна ниво от 850 долара за трой унция (2150 в днешни пари), а инфлацията в САЩ удари 14%!

Article Source

rating_off-17rating_off-17rating_off-17rating_off-17rating_off-17 (Няма гласове)
loading-22 Loading …
Тази статия е разглеждана 164 пъти.

RSS feed © 2011 Статиите.ком
Powered by WordPress · Using Article Directory plugin · Theme by Dimox