Старите златни бижута с нов блясък

Да поддържаме златните си бижута в добро състояние е сравнително елементарно и е възможно да се извършва в домашни условия. Въпреки, че златните бижута няма да потъмнеят като други метали, е възможно да натрупат мръсотии и да се изгуби блясъка им. За да поддържате златната си бижутерия с вид на нови, следвайте тези няколко съвети.

Сапунка и вода

Вярвате или не, но можете да почистите злато със сапун и вода, но това се прилага най-успешно на бижута, които са гладки и нямат скъпоценни камъни по тях. Напълнете малък съд с топла, но не твърде гореща вода и добавете няколко капки от препарат за измиване на чинии. Сложете бижуто в течността за 20 минути. После изплакнете и вземете суха памучна кърпа, за да подсушите бижуто. Чрез този метод ще изчистите всички мазнотии от козметика и всекидневно носене, и бързо ще възвърнете първоначалния блясък на вашите накити.

Почистване на златни бижута със скъпоценни камъни

Ако вашето бижу има скъпоценни камъни, бихте можете лесно да го изчистите в дома ви, без да се тревожите, че ще увредите камъните. Важно е да не потапяте бижуто във вода, тъй като тя може да влезе в малките пространства между метала и скъпоценния камък и да причини ръжда, обезцветяване или да разхлаби камъните. В случая следвайте стъпките описани по горе, но вместо да потопите бижуто в течност, навлажнете суха кърпа в сапунката и внимателно го изчистете с нея. За изсушаване използвайте отделна кърпа. След това поставете накита да изсъхне, така че ако има течност в него да може да се оттече без затруднения.

Почистване на труднодостъпните места

Ако вашите златни накити имат труднодостъпни за почистване места, обикновено измиването със сапунка няма да свърши работа. Вземете четка за зъби с много мек косъм и я използвайте за изчистване на трудно достъпни места. Почистването на златни бижута в къщи е доста лесно и не струва пари, а може да ви помогне да възвърнете блясъка на любимото ви бижу.