Старост-нерадост

КОГА ЗАПОЧВА СТАРОСТТА

Една актуална студия на водещи американски учени стига до извода, че значително влошаване на сърдечната и белодробната функция се наблюдава при повечето хора след навършването на 45 години. Негативната промяна е по-рязка при мъжете и малко по-бавна при жените. Това е окончателното заключението на тази група от американски учени, ръководени от проф. Андрю С. Джексън. Изследванията са провеждани години наред в университета в Хюстън.

Направените от тях наблюдения включват данни за повече от 20 хиляди мъже и жени на различна възраст – между 20 и 96 години, преминали през 30 различни медицински изследвания, които са включвали препоръки за храненето, движението и други фактори на начина на живот.

Резултатите показват, че за да бъде здравето ни на ниво поне до 40-45 г. трябва постоянно да наблюдаваме теглото си, да се откажем възможно най- бързо от вредните навици и да отделяме повече време за спорт и разходки. Хиподинамията (недостатъчното движение) и наднорменото тегло водят до по-бързо остаряване на тялото и съответно до по-висок риск от появата и развитието на сериозни заболявания.

„Човечеството, макар и да живее по-дълго, старее по-бързо и става все по-закръглено и обездвижено“, смята Джексън.

„В резултат на това сърцето и дробовете ни по-рано губят част от ефективността си. Лошата физическа кондиция увеличава риска от развитието на хронични заболявания, които не дават възможност на хората в напреднала възраст да се справят сами“, допълва той.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

www.Otslabni.net