Счетоводство за бизнесмени и управители на фирми

Счетоводителите са странни хора – често изненадват работодателите си с по-големи данъци или пък като казват, че нещо не може да се осчетоводи.

Защото:

Първо – счетоводителите са агенти на държавата – тя ги е обучила, дала им е дипломи и ги е пратила във фирмите да събират държавните вземания – данъци и осигуровки.

Не се заблуждавайте, че счетоводителите защитават вашите интереси. Тяхната основна задача е да начислят задълженията ви и да внесат сумите. Те работят в интерес на държавния бюджет ? за това са обучени и такава е тяхната служба в обществото.

Макар вие да им плащате заплатите, счетоводителите са първото звено в събирането на държавните взятъци. Те са от другата страна на бариерата.

Второ – счетоводителите нямат много работа – реално са им нужни няколко дни, за да я свършат. А вземат заплата за цял месец. И за да защитят доходите си, те си измислят заетост – започват да усложняват нещата, да дублират документи (това го правят добре), да се затрупват с безсмислени формуляри.

Само един пример – от началото на тази година отпаднаха всякакви имена и подписи от фактурите (които всички издаваме). Това, вашият счетоводител, каза ли ви го? И няма да се учудя, ако някъде фактурите все още се подпечатват – печатът отпадна през 2002 г., но – не съвсем, защото поставянето на печат и събирането на подписи позволява на счетоводителите да се размотават по офиси (и коридори) и да демонстрират служебна заетост.

Трето – за да не си усложняват работата, счетоводителите обичат да казват: „Така не може.”

Какво не може? Няма управленско решение, което да не може да бъде документирано и осчетоводено (стига да не е престъпно само).

Документирането и осчетоводяването обслужват управлението на фирмата, а не обратното. Никоя дейност не съществува заради счетоводството (освен счетоводните услуги, разбира се).

А за да се документират управленските решения понякога трябва да се разчупи рамката, трябва да се прочете повече, нужно е да се помисли. Счетоводителите не обичат да мислят и мразят да променят вкостенелите си навици (които са придобили някога по време на образованието си).

За да управлявате счетоводителите си, за да контролирате работата им, за да плащате по-малко данъци и осигуровки, можете да научите основните правила от изданието на Редор (в две части):

„Счетоводство за бизнесмени и управители на фирми”.

http://redor.bg/#/Publications/scrollTo=3

HTML Version:

Text Version:

Счетоводство за бизнесмени и управители на фирми

Article Url: