Съвети за купуването на панталони за ски и сноуборд

Както всяка една дреха предназначена за използване при практикуването на спортове на открито, така и панталоните за ски и сноуборд имат една основна цел – да ви предпазват от наранявания, от метеорологичните условия и всякакви други външни влияния.

Има един общоприет метод за поддържане на телесната температура и предпазване от измръзване и той е използването на така наречената “Трислойна система”. Тя се състои от основен, изолиращ и външен слой. Основният или още наричан базов слой, е този, който е в непосредствен контакт с кожата ви и неговото предназначение е да отвежда влагата далеч от нея. Над него лежи изолиращият слой от облеклото, който също има за цел да отвежда влагата, но по-важната му функция е да задържа телесната топлина. Външният слой е директно изложен на контакт с външната среда. Той трябва да е водо- и ветроустойчив и да е дишащ, за да позволява на влагата да излиза навън, без да я допуска навътре.

Повечето панталони за ски и сноуборд комбинират два или и трите слоя в едно. При голямата част от тях външният слой е водонепропусклив, а изолиращият е доста ефективен. Може да имат дори функция за свалянето му през по-топлите дни, а през по-студените да го поставяте. Така че, когато времето е най-студено, може да носите панталона със всичките му три слоя, както дори да облечете допълнително и термобельо отдолу под него.

Преди да си купите ски или сноуборд панталон вземете под внимание тези съвети:

Никога не правете грешката да носите нормални панталони докато карате ски или сноуборд. Трябва ви такъв специално предназначен за целта, особено ако сте начинаещ. Имайте предвид, че ако сте новак в тези зимни спортове, най-вероятно ще прекарвате повечето от времето си по колене или седейки на снега по пистата. За това, ако сте обули обикновени джинси, всеки път когато паднете или седнете, снегът под вас ще се разтапя от телесната ви температура и джинсите ще попиват и прогизват. А вие ще премръзвате. Така че това не е добър начин да се учите да карате.

Ако пък карате сноуборд и все още нямате панталон предназначен специално за целта, но пък имате ски панталон, който използвате като алтернатива, знайте, че с него няма да имате пълната свобода да изпълнявате движенията, специфични за сноуборда. За разлика от панталоните за сноуборд, ски панталоните не са предназначени за изпълнение на триковете, които повечето сноубордисти изпълняват, като скокове и завъртания. За това, когато си купувате сноуборд панталон, търсете такъв, който няма да ви стяга на чатала и предлага достатъчно свобода да правите номерата, които искате.

Със сигурност трябва да предвидите и факта, че ще падате докато карате. За това трябва да търсите панталони, които имат допълнителна подплата за омекотяване на ударите, особено на коленете и задните части. Тази допълнителна защита ще ви позволи да намалите шансовете за контузия при падане и също така е по-малко вероятно да повредите самия панталон, а с това и да загубите водоустойчивите му свойства.

Търсете доброто качество, а не ниската цена. Със сигурност докато сте на пистата ще искате максимална защита и издържливост. Не се лъжете да си вземете евтин панталон, който да се разпори още на първия ден каране. Ако искате да станете наистина добър в тези спортове, вземете си панталон, който ще издържи докато станете такъв.

И накрая, ако трябва да избирате между функционалност и мода, изберете първото. Въпреки че е добре да се откроявате на пистата и да ви забелязват заради хубавите ви дрехи, по-добре е да носите нещо, което ви предлага адекватна защита и осигурява комфорт.