Съвети за по добро охлаждане на процесора

С течение на времето охлаждането се износва и се повишава температурата на централния процесор. В следствие на това износване вентилаторът започва да отделя повече шум и развива по-малка скорост на въртене на перката. За да почистите вентилатора следвайте следните стъпки:

– Отстранете внимателно охладитела от цокъла

– Отделете вентилатора от радиатора. За тази цел трябва да развиете четирите болтчета от вентилатора.

– Сега трябва да смажете електромоторчето на перката. Отлепете лепенката от вентилатора. Под нея ще видите малка кръгла тапичка, която трябва също да отстраните. Отделете перката от корпуса и смажете оста с машинно масло. Не прекалявайте с маслото, защото рискувате да омажете всичко! Смазването може да се извърши и без да е нужно да разглобявате вентилатора. За целта капнете малко машинно масло върху оста (от долната част) и завъртете няколко пъти перката, за да се разнесе смазката. По този начин вие намалявате отделящия се шум при работа и повишавате оборотите в минута на въртене на перката.

Най-много прах се събира в участъка между радиатора и вентилатора. Този прах се наслоява и спира въдушния поток, охлаждащ металния радиатор. Най-много прах се натрупва ако държите кутията си отворена. Дори и да държите кутията си затворена прах винаги ще се натрупва с течение на времето. Затова процедурата по почистване на прахта трябва да се прави поне въднъж годишно. След като сглобите целия охладител трябва да го поставите. Преди това почистете много внимателно старата паста върху процесора и нанесете нова. Не прекалявайте с количеството на пастата!!! В противен случай има опасност да се постигне обратния ефект.

Много ефективен метод за намаляне на температурата на всички компоненти е поставянето на допълнителни вентилатори от вътрешната страна на кутията. Такъв вентилатор може да се закупи на цена от около 3-5$. Ако разполагате с един такъв вентилатор го поставете отзад, така че да изкарва топлия въздух от кутията. Най-алтернативния вариант е монтирането на два такива вентилатора. Единия се поставя отзад (изкарва въздуха от кутията), а другия отпред (вкарва въздух в кутията). Така се получава въздушна циркулация, която оказва не само влияние върху CPU температурата, а върху температурата на цялата система. Но не всички кутии позволяват монтирането на вентилатор в предната част.

Търсене в интернет