Съвети при избора на тапети

Взели сте решение да лепите тапети? Преди да се захванете за работа е препоръчително да се въоръжите с полезна информация и старателно да се запознаете с всички методи за изпълнението на този процес.

Разбира се, преди всичко от цялото разнообразие на тапети трябва да изберете тези, които биха Ви допаднали от естетическа и практическа гледна точка. Към този въпрос е необходимо да обърнете сериозно внимание, независимо дали целите празничен или традиционен облик на вашето жилище.

Най-разпространеният вид на пазара са хартиените тапети, които и днес, благодарение на своята ниска себестойност, проста технология на монтаж и универсалност са широко използвани по света. Друго положително качество са тяхната екологичност и шумоизолация.

Като сравнително нова технология, виниловите тапети имат доста по-сложна структура. Вътрешната им част е покрита с текстил или хартия, докато външния слой е поливинил, на чиято повърхност са нанесени релефни картинки или рисунки. Тази технология се отличава от традиционните хартиени тапети с по-голямата издръжливост на материала, водонепроницаемост и устойчивост към пряка светлина. При боравенето с този тип тапети трябва да обърне сериозно внимание на тяхната еластичност, която може да доведе до нежелани последици при неправилен монтаж.

Една от скъпите технологии в света на тапетите се явяват велурените тапети или известни още като ’’линкруст’’. Съществено предимство на велурените тапети е тяхното качество да променят интензитета на цвета си в зависимост от силата на светлината в помещението, както и отлична шумоизолация, поради мъхестата си повърхност. Този вид тапети са сравнително тежки и по тази причина специалистите препоръчват използването на повече лепило при монтажа им. От друга страна, сред недостатъците на този материал е уязвимостта им към поглъщането на битова прах.