Съветник за минималисти – как да използваме Twitter просто, продуктивно и забавно

Днес след сутрешния ни джогинг сестра ми ме попита за Twitter. „За какво е този Twitter, не схващам?“ Аз също не разбирах отначало – повече от година се съпротивлявах да го използвам, защото ми изглеждаше като поредното нещо за отвличане на внимание, поредната причина да си губиш времето пред постоянно пискащия чат.

Но един ден реших да видя за какво е цялата тази врява и направих своя Twitter експеримент. За моя голяма изненада Twitter всъщност се оказа забавен, интересен и полезен, ако се използва правилно, разбира се.

Също така разбрах, че Twitter не е нещо, което може да бъде обяснено или разбрано, ако не го ползваш поне няколко дни. Трябва да го пробваш, за да го схванеш. Мисля, че това е така, защото Twitter може да бъде различни неща за различните хора. Едни от тях могат да я използват за реклама, други – просто за да поддържат връзка с приятели, трети – за сътрудничество с колеги и други, които искат просто да бъдат в крак с клюките и новостите в любимите си блогове и сайтове.

Днес ще разгледаме няколко начина, по които да използваме Twitter, без да губим много време за това.

Минималистичният достъп

Когато за пръв път се вписах в Twitter преди няколко месеца, се свързах с няколко човека, които познавах и моментално ме заля вълна от други туитъри – техни познати. Проучих ги всичките, но вълната продължаваше да приижда. Събуждах се сутрин и опитвах да пиша на всички тези туитъри или поне да им хвърля по едно око. Започнах да го правя периодично през целия ден. Опитвах се да не изоставам. Беше стресиращо!

Тогава научих тайната на Twitter: Не се опитвай да не изоставаш.

Twitter е като река…можеш да спреш и да почувстваш водата, да вдишаш в нея и дори да полудуваш, ако искаш…после да излезеш и да се върнеш, когато поискаш. Но не е нужно да поглъщаш цялата река – това би било загуба на време.

И така, това е начинът ми на достъп до Twitter в последно време: просто скачам в потока от новодошли туитъри, за да видя какво казват и съответно мога да ги игнорирам, да споделя ликовете им и дори да им отговоря, ако искам. След това излизам от реката без да се опитвам да прочета всичко, което съм изпуснал и ако пропусна много неща, съм ОК с това.

Всъщност съм научил този метод, използвайки Facebook, RSS и други. Не е необходимо да консумирам всичко, а просто да се хвърля в извора, когато имам желание да чета, отговарям и излизам отново. И какво ако изпусна тонове блогове, истории и е-mail-и? Да не би животът да свършва?

Оказва се, че отговорът е НЕ.

Простички начини да използваш Twitter

Ако използваш този минималистичен метод, не е необходимо да прекарваш доста време в Twitter, за да получиш много от него, независимо какви са целите ти.

Ето няколко полезни напътсвия и идеи как да използваме Twitter:

1. Не се интересувайте от много хора. Някои хора поддържат контакти с хиляди. Прииждащите им писма трябва да са наистина доста – сигурен съм, че дори не се опитват да наваксат с всичко. Други пък може би са по минималистични и от мен: поддържат контакти с дозина или дори по-малко. Но тогава кое е интересното за тях? Не получаваш кой знае колко от Twitter с толкова малко контакти. Аз открих, че общуването с от дозина до 100 човека е най-правилният вариант, поддържаш нещата простички и в същото време получаваш достатъчно от Twitter. Мисля, че туитърите ми в момента са около 60, добавям нови, но и премахвам някои, ако туитват прекалено често, а не намирам нищо полезно в контактите си с тях.

2. Не туитвай прекалено много. Някои хора го првят непрекъснато. Лично аз не харесвам това, защото по този начин те губят и моето време. Открил съм, че един път на ден или няколко пъти, най-много 10, ми идва идеално – употребата варира различно. Но ако го правите по-често от това, за мен си е чисто губене на време и излишно разсейване. Затова аз туитвам само за няколко пъти на ден и то само ако имам да кажа или попитам нещо интересно.

3. Не стой в Twitter през цялото време. Доста хора го държат отворен през цялото време и това не е лошо, ако имаш полза. Но лично аз съм установил, че ако практикувам това, е доста трудно да се фокусирам върху работата си. И както казвам, държа го затворен през повечето време и го отварям няколко пъти, за да погледна какво става по време на почивка.

4. Правете обяви. Аз лично обичам да правя обяви в Twitter – по-ефективно е от известяване чрез e-mail и по-ненатрапчиво от цял пост в блога ми.

5. Задавай въпроси. Понякога се нуждая от решение или идея по някой въпрос и мога да задам въпроса си в Twitter, при което само за минути получавам дозина страхотни предложения. Благодаря, туитъри! Веднъж дори исках да си поръчам една тетрадка онлайн, но не успях и един туитър отиде до магазина да ми купи въпросната тетрадка и след това ми писа за нея, за което му благодаря. Сега я използвам всеки ден.

6. Провеждай анкети. Разпитвам хора колко често искат да публикувам нови постове в Zen Habits, за какви неща искат да пиша, дали трябва да напиша пост за президентските избори или други подобни анкети и получавам някои страхотни отзиви.

7. Разказвай на хората интересни неща. Ако нещо интерсно се случва в живота ти, непременно го сподели. Това е същността на Twitter. По този начин можеш да завържеш някои интригуващи разговори. А ако нямаш нищо интересно за казване, не се страхувай да мълчиш. На никого не му пука много, ако ти не споделяш нищо. Много по-добър вариант е от това да пишеш безинтересни неща.

8. Понякога се впускай в разговор. Не мисля, че трябва да се въвличаш във всеки разговор, но понякога е хубаво да се хвърлиш и да изкажеш това, което мислиш, а след като свършиш просто да излезеш.

9. Открий нещо страхотно за четене. Когато се чувствам разсеян и искам да прочета нещо полезно и интересно, хвърлям едно око на моя Twitter поток и откривам някои чудесни линкове, които хората споделят от интернет пространството и си заслужават четенето. Но все пак би било поразително, ако се опитваш да прочетеш всичко. Да повторим – това е река, влез в нея, когато имаш нужда, и изллез след това – не опитвай да погълнеш всичко от нея.

10. Научи се да бъдеш кратък. Това, което наистина харесвам в Twitter, е ограничението от 140 символа. Някои хора мамят, като правят няколко туита за едно и също нещо и това осуетява целта на ограничението. Вместо това просто трябва да се научиш да казваш най-същественото в една публикация (или две, ако е наистина необходимо) – подбирайте, редактирайте, опростете. Това харесвам! Искам и e-mail-ите да имат такова ограничение.

11. Използвай го като дневник. Забравих къде прочетох тази идея, но един фитнес блогър беше предложил да използваме Twitter за смъкване на килограми като постваш всичко, което ядеш там. Чудесна идея (мисля, че беше на Craig Ballantyne), защото по този начин се чувстваш отговорен и няма да искаш да напишеш, че си си хапнал нещо, което не е трябвало. Twitter може да се използва и за записки за тренировка, пътувания, всъщност за всичко.

12. Намери кого да наемеш. Точно сега написах пост в Twitter, че търся някого да поправи софтуера на Guampedia.com и вече имам няколко чудесни отговора. Когото и да търсиш за нещо, Twitter ще ти бъде полезен в това.

13. Ограничи входящите съобщения. Ако използваш Twitter правилно, вероятно нуждите ти от използване на RSS, e-mail, IM, news sites и други ще намалеят. Чудесно е!

14. Създай си Twitter асистент. Хвърли едно око на този съветник за целта.

Автор на статията е Leo Babauta от Блога Zen Habits.