Съвременни автомобилни багажници

Сигурно много от Вас си спомнят как изглеждаха багажниците на автомобилите от социалистическото време. Заварени железа върху покрива на автомобилите от онова време – лади, москвичи, волги, жигули и т.н.
Твърде неудобно и непрактично, защото този тип багажници вършеше работа за пренасянето на багаж в стил – хамалски. Някоя друга мебел, вързана за тавана. По-често можеше да се види, че този тип багажник служи за пренасянето на дъски, дърва, чували, железа и т.н. багаж, който в момента се превозва най-добре чрез микробуси на някоя фирма за транспортни услуги.
Днес като погледнем назад във времето можем да видим колко много се е променила концепцията на автомобилния багажник. В името на това да се увеличи максимално удобството на пътниците и нуждите за поставяне поставяне на багаж и различна спортна екипировка, все повече се търсят нови начини за оползотворяване на пространството извън купето на автомобила, където да се монтира автомобилен багажник.

За да поставите багажник на покрива на автомобила, ще ви трябват две напречни греди, като върху тях ще имате възможност да поставяте различните приставки за видовете багажници. Самите греди може да са от алуминий или стомана. Гредите от стомана по вид представляват тръби с правоъгълно сечение, а алуминиевите са с различен профил, и по-модерен дизайн. Когато надлъжните греди са поставени на тавана още при производството на автомобила, тогава и захващането на багажника става по-лесно.

Някои производители на автомобили пък предвиждат специални точки, върху които се фиксира багажник върху покрива, като те обикновено са с резба. Към тези точки по-лесно биват монтирани лапите. Специално за товарните автомобили, при които е задължително да има възможност да се разнася стока, багаж и др., има специални усилени греди, като обикновено се монтират три греди на шест лапи. Това позволява повече товаримост.

Има и такива автомобилни багажници, които са специализирани за транспортирането на велосипеди и ски, като без предварително да е необходимо да се монтира допълнителна греда на покрива на автомобила. Такъв вид са магнитните багажници, специално разработени за ски, сноуборд и велосипед.