С какво са известни слушалките

Слушалките са чифт малки говорители, но рядко се среща и само един, който бива задържан близо до ушите на ползвателите и те са съединени с аудио източник и пример за такива: радио, аудио усилвате, портативни медиа плеъри и аудио усилватели. Вариантите, които влизат в ушите са популярни като като тип „тапи“ При телекомуникацията терминът хедсет характеризира съчетание от слушалка и микрофон използвани за двустранна комуникация напр. телефона. Слушалките могат да бъдат използвани с фиксирано оборудване като CD или DVD плеър, домашно кино, персонален компютър и с портатвини устройства ( напр, mp3 palyer, мобилен телефон и др.) Безжичните слушалки не са свързани чрез кабел, те вземат радио или инфраред сигнал който е кодиран чрез радио или инфрачервена връзка като FM, Bluetooth и WiFi .

В професионалния аудио сектор слушалки се използват в ситуации на живо от Дй Джей който използва Dj миксер и звукови инженери, за да могат да направят мониторинг на източника на сигнала. В радио студията DJ-те използват чифт слушалки именно когато говорят по микрофона, докато говорителите са изключени като по този начин се елиминира микрофонията и освен това те да могат да наблюдават своя собствен глас. В музикалните студиа певците и музикантите ползват слушалки за да може да бъде следена песента. В армията аудио сигнали от специфично естество се следят като се използват слушалки .

Слушалките с кабел са свързани към аудио източник. Най- често прилаганите стандарти са 3.5mm TRS кънекъри и 6.35mm и контакти. По-големите 6.35mm кънектор има тенденция да се открие на фиксирани локации а и при професионално оборудване.

Слушалките се поднасят и с нисък и с висок импеданс, който бива измерван в 1 kHz. Слушалките с нисък импеданс са в диапазона от 75 до 100 омашестстотин ома. Слушалките с нисък импеданс правят по силен звук от стандартния жак на телефона и изискват по-малко волтаж, за да се достигне изисканото звуковото ниво – основен критерии при преносимата електроника.