С какво се занимава маркетинга

Искам да споделя една страхотна презентация на Сет Годин – „За племената, които водим“ (не претендирам, че е най-точния превод). Тя е малко дълга, но определено си струва да се изгледа.

В презентацията ме впечатли едно много интересно определение на Сет Годин за това, което правят специалистите по маркетинг и това, с което те се занимават.

Ще цитирам неговите думи: „Това, с което се занимаваме е да се опитваме да променим всичко, опитваме се да намерим нещо от статуквото, което ни притеснява, нещо което трябва да бъде подобрено, нещо, което ни сърбят ръцете да го променим и ние го променяме, опитваме се да правим големи, постоянни и важни промени.“

След това той обяснява какво представлява самия процес на промяна и споделя идеята си „Племената и изграждането на последователи”, чрез която можем да постигнем големи, постоянни и важни промени.

В основата си идеята за племената е да гледаме на клиентите си като на последователи, които да подкрепят нашата кауза. А за да станат такива е необходимо да разказваме вдъхновяващи истории за това, което правим, това, което искаме и се стремим да променим, на хора, които се интересуват от това, което правим и да ги обединим в общност, като по този начин ги ангажираме да подкрепят и разпространят нашата идея. Така те се превръщат в наши последователи и ни помагат да променим статуквото и те самите стават част от промяната.

Сет Годин казва, че промяната и превръщането на клиентите ни в последователи на нашата идея може да стане благодарение на Интернет. Мрежата вместо да обезличи различията между хората ни даде възможност за обединение по всевъзможни тесни интереси.

Мисля, че това е достатъчно представяне на идеята. Изгледйте самата презентация и ви обещавам, че ще се вдъхновите как да правите различен и ефективен маркетинг.

Често различни организации по маркетинг публикуват нови и подобрени определения за маркетинга. В тях те се стремят с използването на много и то сложни думи да показат колко много знаят и накрая формулират дълги и неясни определения за същността и целта на тази професия. Никога не съм можел да запомня тези определения.

Според мен това, което казва Сет Годин в тази презентация е най-точното и вдъхновяващо определение за маркетинга.

Често хората ми казват не може да промениш света, не се опитвай, откажи се, ти не си първия, който се опитва …Винаги съм се стремял да променя нещата, които не одобрявам и съм се борил да променя статуквото. Заставам смело зад идеите си и страстно вярвам в тях, и че те ще доведат не само до промяна, но и до положителна промяна.

Докато бях студент съм се замислял дали това е точната професия за мен. Вече съм напълно убеден и вярвам, че маркетинга е най-подходящата и страхотна професия за мен. Защо ли? Защото ми дава възможност: да променя всичко, да намеря нещо от статуквото, което ме притеснява, нещо което трябва да бъде подобрено, нещо, което ме сърбят ръцете да го променя и го променям, опитвам се да правя големи, постоянни и важни промени.

Ето с това се занимава маркетинга с правенето на големи, постоянни и важни промени в бизнеса и живота.

Опитвам се всеки ден да прочета това определение за да се вдъхновя. При мен то действа, дано да подейства и при вас.

Блога за маркетинг на Стефан Русев

HTML Version:

Text Version:

С какво се занимава маркетинга

Article Url: