С какво се характеризират антиоксидантите

Антиоксидантите са известни вещества, които помагат благоприятно на човешкия организъм и имат биохимичен характер. Свойство което е присъщо за тях е да отстранят на свободните радикали в организма – токсини, тежки материали и токсични съединения. Тези споменати радикали изпускат отровни токсини и и поставят в опасност организма. Нашия организъм е подложен всеки ден под влиянието на свободните радикали. Всеки до един радикали оставаза около секунда в нашия организъм но последствията, които могат да окажат върху него могат да се окажат необратими. Част от процесите в организма се състоят именно от тези свободни радикали. Те играят роля и при имунната ни система също така взимат роля в храносмилателните процеси. Трябва да се спомене, че антиоксиданите не само че премахват свободните радикали, но и помагат за общата физиология на организма. Те могат да се конкретизират точно като „противоотрова“ срещу въздействието на свободните радикали. В организма ни се държи определен баланс между свободните радикали и антиоксидантите. Затрудненията настъпват по времето когато този процес бива нарушен. Една редица от външните фактори, които намаля равнището на антиоксиданти в организма са някои лекарства, алкохола,тютюнопушенето и др.

Нашето тяло разполага с отделни видове антиоксиданти (антиокс) като например коензим Q десет и гулатион и др. и те много резултатно противодействат на свободните радикали. Но в случаи на приемане на непълноценна и еднотипна храна, както и при напредване на възрастта резултатността на антиоксидантите започва да се ограничава и се губи гореспоменатото равновесие между вредните свободни радикали и полезните антиоксиданти. Младият организъм, които се храни правилно прави необходимото количество антиоксиданти и се поддържа баланса.

Природата обаче се е погрижила да има достатъчно антиоксиданти. По- популярни са Витамин Е, Витамин С и растителната форма на Витамин А, цинк и др. Храни които притежават антиоксидантно действие са ягодите, боровинките, орехите, червеното вино и др. В бирата също може да бъде намерено известно количество антиоксиданти.