С част от кои процедури се характеризира едно ин витро оплождане

По какъв начин се осъществява стимулирането на яйчинковата функция

Водещият начин е да се подбудят двата яйчника да се създадат зрели яйцеклетки, подходяща за оплождане. Прилагат се синтезирани по неествестен път женски полови хормони, човешки рекомбинантен фоликулостимулиращ хормон (ФСХ) който нормално се образува от хипофизата. Нормалната регулация на яйчниковата функция от хипоталамуса и хипофизата се блокира чрез друг хормон (аналог на гонадолиберина). Така под лекарски контрол, яйцеклетките стартират процес на разрастване в двата яйчника,разпространяват в специално предопределени мехурчета (яйчникови фоликули) обхванати с течност ,която е изобилна на женски полови хормон.

По какъв начин се прави проследвявнето на яйченковата стимулация и дефиниране на времето за пункция на фоликулите

Прави се всеки ден ултразвуково анализ на големината на фоликулите в яйчника и размера на лигавицата на матката. Следят се също маточната шийка, т.нар. цервикален скор и увеличаващото се равнище на женските полови хормони – етрогените. Допуска се, че при концeнтрация на естрадиола в кръвта >300pg/ml, дебелина на маточна лигавица >10 милиметров, цервикален скор > 10 и при обема на яйчниковото мехурче (фоликул) – 117 милиметра(мм.), то съдържа ставаща за оплождане зряла яйцеклетка стимулирането е достатъчнаЗа допълнително напредване на яйцеклетката се разполага мускулно от хормон-различен 1 доза – човешки хориален гонадотропин (Pregnyl). Всики тези процеси винаги са част от ин витро оплождането.

Как става извличането на яйцеклетките от яйчниците

След изминаването на 36 от прилагането на Pregnyl се реализира пукването(пункцията) на яйчниковия фоликул и се засмуква (аспирира) яйцеклетката а с нея и течността. Манипулацията се реализира през влагалището с дълга 30 см игла под ултразвукова проверка. Пунктира се яйчника-започва се с единия и после се преминава към другия. Аспирираната течност се изследва веднага под микроскоп.