Таблет

Таблетът е безжичен, преносим персонален компютър със сензорен интерфейс и екран. Таблетът е по-малък от стандартния преносим компютър, но по-голям от мобилен телефон.

Съществуват няколко типа таблети:

-Сгъваемият таблет обикновено е с екран, въртящ се на 180градуса и може да се сгъва, покрие интегрираната клавиатура. Сгъваемите модели позволяват на потребитяла да въвежда информация чрез хардуерна клавиатура, ръкописен текст с писалка/стилиус и софтуерна/виртуална клавиатура.

-“Slate“ таблетът е джаджа със „чуствителен“ екран и без физическа клавиатура. Въпреки това, външни клавиатура могат да бъдат свързани към „slate“ таблети.

-Хибридният таблет е като обикновен лаптоп, но с портативен

хибриден таблет

дисплей, който може да функционира като и „slate“ таблет.

Идеята за таблет-компютър е създадена от Alan Kay от Xerox, който очертава идеята 1971 година. Първият широко продаден таблет е Newton на Apple Computer, който не е комерсиален успех. Технологичният напредък в живота на батерията, разделителна способност, софтуер за разпознаване на ръкописен текст, по-голяма памет, както и безжичен достъп до Интернет, направиха таблетите като реална алетрнатива на стандартния компютри.