Тайни за отслабване – теглото не е толкова важно

Точно така хора, теглото не е от толкова голямо значение. Важен е процентът на мазнините в тялото.  А какво означава процента телесни мазнини?  Това е част от състава на вашето тяло.  Вашето тяло се състои от мускули, кости и т.н., които съставляват телесната маса.  Тялото също съдържа и мазнини. Чистата мазнина, която е процент от общата маса се нарича „процент телесни мазнини„.

Повечето хора, когато започнат режим за отслабване, се концентрират върху желаното тегло.  Те се фокусират върху как да постигнат това тегло и всъщност не осъзнават, че съставът на тялото е много по-важен. Процентът на мазнините в тялото е много по-добър индикатор за здравето ви.  Разбира се, има различни препоръки за нивото на телесните мазнини, но ето няколко и от нас.

Процент телесни мазнини

Един пример за това как процентът телесна мазнина е много по-добър индикатор за здравето, отколкото индексът за телесна маса (ИТМ), ще бъде примера за „дебелите кльощави“ хора.

Да кажем, че жена тежаща 70 кг и е висока 168 см има ИТМ 24,4.  Според него, теглото и е в нормалните граници.  Но ако измери процентът на мазнините в тялото си и този процент чиста мазнина е 33%, то това показва, че всъщност е в риск. Има твърде много мазнини в сравнение с чистата мускулна маса на тялото си, а това означава, че здравето и е застрашено, въпреки че ИТМ показва, че теглото и е в нормалните граници.

Същото може да важи и наобратно. Да вземем за пример мъж културист, който е 193 см висок и тежи 115 кг.  Разбира се, това тегло е чиста мускулна маса!  Индексът на телесната маса показва, че той е с наднормено тегло, но когато направи тест за процента мазнини в тялото си, този тест показва 8%.  Това всъщност означава, че той е спортист от висок клас и в никакъв случай не е с наднормено тегло.

Фокусирайки се върху процента на мазнините в тялото, вместо върху общата маса е много по-добър вариант за постигане на целите ви. Това е много по-добра индикация за това в какво състояние е здравето ви.  Другата причина е, че мускулите тежат повече от мазнините и така понякога, когато изграждате мускулна маса, ще видите, че теглото ви се увеличава повече, което в действителност в хубаво, защото това означава, мазнините в тялото намаляват като процент и вие сте по-здрави и в по-добра форма. Просто вашите мускули тежат повече!