Такова чувство никога не съм изпитвал!

Старши треньорът на националния отбор по волейбол Радо Стойчев ще обяви днес или утре дали ще води България на Олимпиадата във финалите на Световната лига и след това. Стойчев даде отговор на всички останали въпроси, след като тимът ни се класира за най-престижния форум.

България е на Олимпиада

За всички нас, за целия отбор, за феновете отиването на Олимпиада е сбъдната мечта. Малко хора знаят колко изстрадана беше тази мечта. Благодаря на играчите, които положиха извънреден труд в тежка ситуация и трябваше да жертват непрекъснато нещо от себе си.

Много високо оценявам усилията на щаба, който оцени ситуацията и въпреки че повечето са чужденци успя да се сплоти, за да помогне с каквото може. Благодаря и на публиката, която не само беше многобройна, а по много специален начин ни показа колко много държи на отбора. Извинявам се предварително, ако съм пропуснал да благодаря на някого, тъй като за мен емоционалната страна в този мач беше много голяма. Благодаря на всички.

Емоциите

Аз съм три пъти световен и три пъти европейски шампион и такова чувство, каквото изпитах в тези два дни никога не съм получавал, защото за мен това беше като световна титла. Да победиш с българския отбор в тази зала и пред тези хора е наистина невероятно, нещо по-специално. Само в такива моменти лишенията и жертвите се изплащат. Знам, че можеше да съм на мястото на френския треньор Филип Блен или много по-зле от него, така че тези неща ги оценявам и ги разпознавам в живота.

Пътят към Лондон

За разлика от първата квалификация успяхме да възстановим някои от контузените играчи, макар че въобще не са в добра форма, успяха да излязат на игрището, без игрова подготовка и без да са готови даже и на 70%.

Другото, което се промени, е, че създалото се напрежение около отбора ги мобилизира още повече и им даде стимул и заряд, който беше трудно да получат в нормална ситуация, тъй като положението ни чисто физически беше много трудно. Показаха, че са мъже, а за мен това прави голяма разлика. Много от тях са наистина мъже.

Бъдещето на селекционера

Не знам къде ще бъда, когато отборът отпътува за мачовете от Световната лига в Аржентина. Решението ще взема утре (днес, бел. ред.), защото трябва да го взема на спокойна глава и съобразявайки се с много неща и много хора. Тогава ще имам ясна представа какво мога и какво не мога да направя, но никога не бих си позволил заради самолюбие или други интереси да направя така, че да страда отборът.