Тренировка за скално катерене

Има една стара поговорка в катеренето, че „катеренето е най-добрата тренировка за самото катерене“. И тази поговорка служи за извинение на много хора за това, че не тренират извън самия спорт катерене. Аз лично не съм съгласен с тази философия и ще обясня защо.

Когато говорим за конкретните умения необходими за катерене, как и къде да се стъпва, техника на катерене и психически умения, наистина няма друго, което може да замести катеренето като действие обединяващо всичко това. Обаче, за да се развият силови показатели, които са специфични за него, като например да подобрите силата на захвата си и издържливостта, самото катерене ще ви донесе много ограничени, дори никакви резултати или подобрение.

Една от основните причини катеренето да не е добро за силова тренировка е това, че при него неуспехът не е опция. Ако по време на катерене се случи мускулите ви да откажат, това може да е фатално. И за това целта по време на катерене е това изобщо да не се допуска. Обратно на това, докато тренирате силата си ще искате да достигнете тази граница и дори да я преминете, защото точно по този начин карате тялото си да откликне с увеличаване на силата, за да се адаптира към стреса, на който е подложено. Така че двата метода са взаимно изключващи се и вие никога няма да развиете максимално силата си само като се катерите.

Друг пример, който подсилва несъответствието между катерене и тренировка за сила, е начинът, по който хващате скалата. В катеренето, скалата изисква от катерача да използва произволно разнообразие от много и най-различни начини на захват и по някога вие дори умишлено може да правите това по различен начин. В резултат на това, няма как един и същ начин на захващане да се оттренира максимално и ето за това тези индивидуални захвати трудно ще повишат силата ви.

Това ще ви помогне да разберете защо един цял сезон прекаран в катерене може наистина да повиши анаеробната ви издържливост (т.е. силовата издържливост), но в същото време по отношение на максималната сила на захвата резултатите да са минимални. Ето защо разнообразието от позиции е отлична стратегия за увеличаване на издържливостта, когато търсите резултати с катеренето, но няма да ви помогне да тренирате силата на захвата си. Тренирането за ефективна сила на пръстите изисква да използвате специфичен начин на захващане и да го тренирате до отказ. А това може да се прави само в сигурна, некатерачна обстановка.

И накрая, добре е за катерачите да тренират като участват и в други спортни дейности различни от катеренето. Например, някой, който иска да свали килограми, трябва да прекарва повечето от времето, през което не се катери, изпълнявайки аеробни дейности, за да може да изгори излишните мазнини, тъй като е важно за един катерач, който се стреми към максимални резултати, да бъде колкото се може по-слаб. Ако пък някой е лишен от каквото и да било ниво на физическа подготовка, добре е да се захване с кръгови тренировки. Това ще му позволи да повиши и двете – и силата, и аеробните си качества.

В заключение ще кажа, че независимо от опита ви в катеренето, ще почувствате огромно подобрение като включите и специализирана тренировка за сила във вашия режим.

Екипировка и оборудване за скално катерене, всичко за вашия любим спорт, както и много други спортни стоки и туристическо оборудване ще намерите в нашия онлайн магазин.