Туристическите обувки трябва да бъдат внимателно избирани

Туризмът е страхотно хоби, но понякога то изисква и специално оборудване. От мястото, където ще спите и спалните чували, които ще използвате за целта, до раниците и туристическите обувки, екипировката, която ще изберете може много да повлияе върху фактора на забавление докато сте навън.

Когато избирате туристически обувки е добре да имате няколко неща в предвид. При някои пътувания може да имате нужда и от повече от един чифт, за да е сигурно, че използвате оптималния вариант за всеки случай без да пренебрегвате удобството. Нещата, които трябва да вземете под внимание докато си избирате обувки са:

Терен – този фактор има най-голямо значение за вида обувки, от които имате нужда. Например, пътешествие с лодки през уикенда ще изисква съвсем различни обувки в сравнение с поход в планината, при който ще спите на открито. Докато сандалите и ниските обувки са подходящи за пътуването с лодки, те няма да са от голяма полза за човек в планината.

Планирани дейности – вида дейности, които сте планували да проведете също имат голямо значение за обувките, от които се нуждаете. Една почивка на плажа не изисква нищо повече от чифт джапанки. Но планинските преходи, планинското колоездене, риболова и дори ловът изискват съвсем различни обувки. Ще ви трябват водонепромукаеми или поне водоустойчиви обувки, защото сухите крака са много по-щастливи от мокрите!

Местна фауна – това също трябва да се вземе под внимание. Ако местността е пълна със змии и други пълзящи и хапещи животинки, това трябва да ви послужи като упътване какви обувки да търсите. В тези случаи е добре те да са затворени и високи. Това важи и за всякакви дейности в планината.

Освен тези неща, има и други, които също трябва да вземете под внимание:

Бюджет – някои обувки могат да ви се сторят прекалено скъпи. Ако имате ограничения в бюджета, то тогава съобразете се с тях като потърсите по-достъпни възможности. Съвсем спокойно можете да намерите едни добри и качествени туристически обувки, които са удобни и ви пасват добре без да струват цяло състояние. Ниските спортни обувки също са подходящи в някои ситуации, но не във всички.

Удобство – без значение какво сте планирали, това трябва да е от първостепенно значение. Туризмът обикновено включва и много вървене, така че удобството трябва да е на първо място. Обаче трябва да се съобразите и с другите фактори, когато избирате подходящите обувки. Докато ниските спортни обувки могат да са ви много удобни, то те не предоставят необходимата стабилност при планински терен и тежки преходи.

Нужда от специално оборудване – някои ловни дейности може да изискват специални обувки. Или пък скалното катерене например не може да се практикува по джапанки. Ако имате нужда от специално оборудване поради риск за вашата сигурност, не пестете средства.

Да изберете правилните обувки за туризъм може да се окаже малко досадно занимание, особено за тези, които не са наясно с материята. Използвайте повечко здрав разум, вземете под внимание плановете ви и изберете според случая. Може да се окаже, че най-доброто е да имате няколко чифта обувки за всякакви ситуации.