Туристическите онлайн резервации – I част

Онлайн резервациите на пътувания и почивки са голям бизнес в днешни дни и тази услуга дава голяма сила в ръцете на потребителя да направи сам резервацията за своето пътуване. Но е добре да знаете тези няколко неща, които ще ви помогнат да направите възможно най-добрата сделка. Така че преди да започнете да търсите оферти в мрежата и да правите резервации, отделете малко време да прочетете тези съвети.

Не всички сайтове, които предлагат онлайн резервации, са направени еднакво

Най-общо има два типа сайтове за онлайн резервации – традиционните сайтове като Expedia, Orbitz и т.н. И тези така наречени “туристически портали”.

Основната разлика между тях е във възможностите за търсене и филтриране. Един традиционен уеб сайт като Orbitz например търси в собствената си база с данни за налични самолетни билети, хотели, автомобили под наем. Което означава, че търсенето ще даде по-малко резултати. Но в същото време ще ви бъдат предложени повече опции за филтриране и повече услуги.

Докато в туристическите портали ще ви бъдат предложени резултати от базите с данни на отделни системи специализирани за резервации на самолетни билети, на почивки и т.н. Недостатъкът на това е, че търсенето ще бъде малко по-ограничено и няма да ви предлагат толкова опции както в традиционните туристически сайтове.

Наистина е хубаво да сравнявате колкото може повече и по-често

Ако искате най-евтиния билет или най-изгодната почивка, винаги проверявайте няколко сайта преди да направите резервацията. Някои туристически сайтове договарят големи пакети директно със самолетните компании или хотелите и след това предлагат на клиентите си по-изгодни предложения. И понеже отстъпките за различните сайтове са различни, то и цените за една и съща оферта също може да се различават драстично. А не рядко има големи промени и от единия ден до другия. Така че не само е хубаво да проверявате предложенията на други сайтове, но и да го правите по-често ако имате време и възможност.

Не винаги тези сайтове предлагат най-изгодно

Заради голямата конкуренция в туристическата индустрия тези дни, ето още една стъпка, която е добре да предприемете преди да натиснете бутона “Резервирай”. Хвърлете един поглед и в сайта на самата самолетна компания, на хотела или фирмата предлагаща автомобили под наем дали случайно не предлагат някакви специални оферти или намаления ако направите резервацията директно при тях. Много често най-изгодните предложения са запазени за клиентите, които резервират директно от техния собствен сайт. Така може да си спестите комисионните за посредници.