Туристическите онлайн резервации – II част

За всички, които предпочитат сами да правят резервацията на пътуването или почивката си онлайн, продължаваме със съветите, които ще ви помогнат да откриете най-добрата оферта в мрежата.

Внимавайте за такси за обслужване и трансфер

Онлайн резервациите на почивки и пътувания не рядко включват някакви такси за обслужване. В повечето случай това не е някаква голяма сума и е нещо от сорта на $5 за билет или резервация. Има обаче и такива сайтове, които обявяват такси от около $20 без нещо конкретно да налага плащането на такива суми. Но това, за което наистина трябва да сте нащрек са таксите в случай на промяна на маршрута или отмяна на резервацията. Може да ви струва $100 и нагоре да направите промяна в полета си след като веднъж вече сте го резервирали. А ако пък искате да го отмените, може да ви бъде много неприятно ако трябва да изпишете купища е-мейли и дори да звъните на различни телефони докато най-после се свържете с някой, който има право да направи отмяната.

Туристическите портали правят пари от платената реклама и комисионните, които получават за това, че водят клиенти на хотелите и самолетните компании. Така че обикновено на клиентите не се налага да плащат такси за това, че ги използват да направят резервация. Но това не е правило и винаги е добре да имате едно наум и да обръщате внимание дали няма обявени някакви допълнителни такива.

По принцип ако има изобщо някакви такси, те не бива да бъдат скрити за клиента, но в процеса на бързане може просто да не догледате и да пропуснете нещо, което по принцип е очевидно. Печалбите за туристическите портали са много малки и понякога са много изобретателни в структурирането и обявяването на допълнителни такси, ако не обръщате достатъчно внимание.

Скритата връзка, която може да ви спести пари

Много от туристическите сайтове имат връзка на страниците си, която ви позволява безплатно да се включите в тяхната партньорска програма. Линкът за това обикновено е в дъното на страницата и не е много забележим. Като се включите в тази партньорска програма, вие имате възможност да печелите малки комисионни за всеки, който насочите към тях и който след това направи резервация, купи билет и т.н.

Но преди да се втурнете да правите от това бизнес и да напуснете редовната си работа, за да станете туристически агент работещ от вкъщи, трябва да знаете, че трябва да им изпращате хиляди клиенти, за да започнете да правите някакви прилични пари. Но има и друга още по-добра причина да се включите в партньорската им програма. Повечето сайтове позволяват да правите собствените си резервации като техен партньор и в същото време да си получавате обратно комисионните за това. Което на практика си е един вид отстъпка. Просто се уверете, че сте се запознали с всички условия от споразумението, за да е сигурно, че няма някакви ограничения и ще ви бъде изплатена комисионната. Особено пък ако правите доста резервации онлайн, то тогава непременно трябва да се възползвате от тази опция.

Туристическата индустрия непрекъснато се нагажда към предимствата, които има интернет. Милиони долари са били инвестирани в онлайн системи за резервации и нови играчи непрекъснато се включват в този пазар. С тези няколко съвета, които изброихме вие ще сте по-добре подготвени да си проправяте път през лабиринта към най-изгодната за вас оферта. И въпреки всичко това, все още има туристически офиси и агенции, които могат да направят всичко това за вас, в случай, че новите технологии не ви се отдават.